Χάκερς δημοσίευσαν στο διαδίκτυο τα δεδομένα που υπέκλεψαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Χάκερς δημοσίευσαν στο διαδίκτυο τα δεδομένα που υπέκλεψαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
φωτογραφία αρχείου

Χάκερς δημοσίευσαν στο διαδίκτυο εμπιστευτικά έγγραφα σχετικά με τα φάρμακα και εμβόλια κατά του Covid-19 μετά από την υποκλοπή δεδομένων που έγινε στα τέλη του περασμένου έτους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύτηκαν ορισμένα έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Pfizer Inc. και την BioNTech SE κατά τη διάρκεια κανονιστικής επανεξέτασης του εμβολίου τους, που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από τον Οργανισμό.

Η γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία είχε δηλώσει ότι "κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί στο πλαίσιο του συγκεκριμένου περιστατικού".

"Τα χρονοδιαγράμματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορονοϊού δεν έχουν επηρεαστεί", δήλωσε ο EMA από τη πλευρά του. Ο οργανισμός είπε ότι παραμένει πλήρως λειτουργικός και ότι οι ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές ερευνούν τη παραβίαση.

Ο EMA ενημερώθηκε για την παραβίαση από μια ιταλική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο τη Yarix η οποία δήλωσε ότι βρήκε παραβιασμένα έγγραφα σχετικά με την έγκριση και τις εμπορικές διαδικασίες του εμβολίου Pfizer-BioNTech στο λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο. 

"Ένας χάκερ δημοσίευσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με την παραγωγή και το μάρκετινγκ εμβολίων", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Yarix, Μιρκο Γκατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς υγείας έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο από μυστικές υπηρεσίες χωρών όσο και από χάκερς που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες για τον Covid-19.