Χ. Μάας: «Κηλίδα ντροπής» το προσφυγικό για την ΕΕ

Χ. Μάας: «Κηλίδα ντροπής» το προσφυγικό για την ΕΕ

«Κηλίδα ντροπής» χαρακτήρισε ο Χάικο Μάας την αντίδραση της Ευρώπης στο προσφυγικό, την ώρα που οι Γερμανοί σοσιαλιστές ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη από τα κράτη-μέλη.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε το ζήτημα της μετανάστευσης στην ΕΕ «μεγάλη κηλίδα ντροπής. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν εδώ και χρόνια να βρουν κοινούς κανόνες σχετικά με το ποιος θα δεχτεί πρόσφυγες».

«Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταρρυθμίσει την πολιτική της για το άσυλο και τη μετανάστευση. Αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς συνεννόηση για αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και ευθύνη. Δεν μπορείς συνεχώς να αποφεύγεις την ευθύνη», τόνισε σήμερα ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ.

«Xώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν, θα πρέπει δείχνουν την αλληλεγγύη τους διαφορετικά. Μόνο μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης θα οδηγήσει στην επιτυχία», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk/Dlf), πριν από την παρουσίαση των νέων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασύλου.
Υποδοχή, επαναπροώθηση και βοήθεια στο προσφυγικό

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός παρέπεμψε επίσης στα σχέδια της Κομισιόν, «τα οποία προβλέπουν να επιδειχθεί η αλληλεγγύη όχι μόνο με την υποδοχή προσφύγων αλλά και με βοήθεια για την επαναπροώθησή τους» και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ σκόπιμο να αρχίσουμε ξανά να εργαζόμαστε με βέτο και αποκλεισμούς. Αυτή θα ήταν η πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων», τόνισε.

SPD:  Μηχανισμός κυρώσεων για όσους αρνούνται να βοηθήσουν

Στο μεταξύ, με επιστολή τους προς τους αρχηγούς των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, οι συμπρόεδροι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς κάλεσαν τους ηγέτες τους να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

«Τους ζητούμε να κάνουν ό, τι μπορούν για να ακολουθηθεί η γερμανική πρωτοβουλία υποδοχής προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Βλέπουμε υπό ποία πίεση βρίσκονται οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις για παράδειγμα στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, αλλά σκεφτήκαμε ότι αν εγκαταλείψουμε τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες, τότε οι ακροδεξιοί λαϊκιστές, οι οποίοι απλώς περιμένουν για να προκαλέσουν αναταραχές, θα έχουν κερδίσει», είπε ο Βάλτερ-Μπόργιανς στο RTL και το n-tv. 

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης σχολίασε θετικά «τον σχεδιαζόμενο μηχανισμό κυρώσεων για κράτη της ΕΕ που δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες ακόμη και σε περίπτωση κρίσης. Η Ευρώπη είναι μια απίστευτα ισχυρή ήπειρος, αλλά αποδυναμώνεται επειδή ο καθένας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα. Και αυτή η κύρωση πρέπει επίσης να αποφασιστεί από κοινού. Εάν η Ευρώπη καταφέρει να το κάνει, αυτό θα είναι πρόοδος. Φοβάμαι όμως ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο θέμα της προσφυγικής/μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ είναι η αντιπαράθεση».

Ο πρόεδρος του SPD δήλωσε επίσης πως αναμένει από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επιτύχει την κοινή δράση των Ευρωπαίων με το σχέδιο μετανάστευσης. «Εάν δεν συναντηθούμε σε αυτό το θέμα, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ούτε αυτήν την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και πολλά άλλα θέματα», τόνισε.