Χ. Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια

Χ. Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε εγκρίσεις για τα εμβόλια

Τέλη Δεκεμβρίου περιμένουμε τις εγκρίσεις για τα εμβόλια ανέφερε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως θα χρειαστεί τουλάχιστον περίπου ένα χρόνο για να υπάρξει μια συνολική ανοσία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όπως δήλωσε ο κ. Γώγος στα τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα θα υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών ενώ σημείωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον περίπου ένα χρόνο για να υπάρξει μια συνολική ανοσία. Ωστόσο, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως τα μέτρα δημόσιας υγείας θα έχουμε και το 2021 τα οποία όπως ανέφερε θα βοηθήσουν και σε άλλα νοσήματα πχ γρίπη κλπ.

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την βδομάδα πάνω από 1000 κρούσματα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση στο σύστημα υγείας αναφέροντας πως οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες).

Όπως εξήγησε όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κορονοιού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα. «Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενώ υπογράμμισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ότι τον Μάρτιο παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον.

Σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε πως αν τα μέτρα δεν πάνε καλά δεν είναι απίθανο το λοκντάουν και πως πάνω από 2000 κρούσματα σημαίνει νέα μέτρα. Ωστόσο ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά. «Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων»

Επιπλέον o καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα κορονοιού ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.