Χ. Γώγος: Από Δευτέρα θα έχουμε εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων

Χ. Γώγος: Από Δευτέρα θα έχουμε εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και για την έξοδο από το lockdown μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σημειώνοντας ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για άνοιγμα. «Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Υπάρχουν θετικά σημεία, καθώς η ταχύτητα ανόδου του ιού έχει σταματήσει να είναι αυτή που ήταν.»

«Τα χειρότερα για τη διασπορά έχουν περάσει. Το lockdown έχει δράσει. Τα δύσκολα είναι στο θέμα της νοσηλείας. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Αυτό θέλει μια βδομάδα μέχρι να έχουμε εικόνα.», τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο καθηγητής είπε ότι κάθε πρωί υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών από και προς κλίνες Covid.

«Η θετικότητα των τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι σοβαρά πάσχοντες, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Για το πότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τη δράση των μέτρων και πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος είπε ότι «θέλουμε 1-2 βδομάδες για να κλείσει ο κύκλος του ιού και να σταματήσουν οι ασθενείς να έρχονται στα νοσοκομεία συσσωρευμένα».