CEO Volkswagen: Πολιτικοί λόγοι ματαίωσαν τη δημιουργία νέας μονάδας στην Τουρκία

CEO Volkswagen: Πολιτικοί λόγοι ματαίωσαν τη δημιουργία νέας μονάδας στην Τουρκία

Ο Χέρμπερτ Ντις, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού γίγαντα αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, δήλωσε ότι η εγκατάλειψη των σχεδίων για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στην Τουρκία οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. 

«Ήμουν υπέρ της κατασκευής ενός εργοστασίου στη Τουρκία, είμαι ακόμα», ανέφερε ο Ντις σε συνέντευξη του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Ο Ντις είπε στο περιοδικό ότι συμβούλιο των εργαζομένων της Volkswagen είχε αντιταχθεί εξ αρχής στο σχέδιο και ότι οι μέτοχοι ανησυχούσαν για το πολιτικό κλίμα στη χώρα, χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένη αναφορά. 

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που η Ευρώπη μπορεί να απορρίψει στρατηγικά, είπε», ο Ντις, αλλά το εκτελεστικό συμβούλιο δεν μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω χωρίς την υποστήριξη του συμβουλίου των εργαζομένων. 

«Οι σκέψεις μου για την Τουρκία διαφέρουν από αυτές της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος. «Θα μπορούσαμε να εντάξουμε την Τουρκία στην ΕΕ και, συνεπώς, να ενισχύσουμε τη δύναμή μας σε αυτήν τη χώρα», τόνισε.

Η Volkswagen σχεδίαζε να τροφοδοτεί με τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής στην Μανίσα τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αρχικά, η διοίκηση της VW είχε αναβάλει για αργότερα την τελική έγκριση για τη δημιουργία του εργοστασίου στην Τουρκία, εξαιτίας της εισβολής των τούρκικων στρατευμάτων στη Συρία και τον περασμένο Ιούλιο εγκατέλειψε οριστικά το project υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκαν γρήγορα μεγάλα στοκ απούλητων αυτοκινήτων εξαιτίας της τεράστιας μείωσης της ζήτησης.