7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

CDC: Το εμβόλιο της Moderna ελαφρώς πιο αποτελεσματικό από τα άλλα

CDC: Το εμβόλιο της Moderna ελαφρώς πιο αποτελεσματικό από τα άλλα

Σύμφωνα με έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ πάνω σε συγκριτική ανάλυση στοιχείων, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της σοβαρής Covid-19 και της νοσηλείας αν και το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να υπολείπεται ιδιαίτερα.

Και τα δύό mRNA εμβόλια δείχνουν να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας έπειτα από λοίμωξη, σε σχέση με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η προστασία από το εμβόλιο της Moderna παραμένει πάνω από 90% επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό από 93%, αφότου περάσουν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech παρέχει προστασία 88% στους πλήρως εμβολιασμένους, η οποία μειώνεται στο 77% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Το Johnson & Johnson μειώνει κατά 71% τον κίνδυνο νοσηλείας, "εμφανίζοντας κάπως χαμηλότερη αποτελεσματικότητα", σύμφωνα με τους ερευνητές του CDC.

Τα ανωτέρω ευρήματα βασίζονται στην αξιολόγηση του επιπέδου των αντισωμάτων σε περίπου 4.500 ενήλικες πλήρως εμβολιασμένους και στη σύγκριση των ποσοστών νοσηλείας με περίπου 2.400 ανεμβολίαστους, κατά την περίοδο Μαρτίου - Αυγούστου 2021, συνεπώς περιλαμβάνουν και τις επιπτώσεις της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. Σχετική δημοσίευση έγινε στο εβδομαδιαίο δελτίο "Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)" του CDC.

Την προηγούμενη εβδομάδα στοιχεία του CDC είχαν δείξει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω κορονοϊού, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες του CDC τόνισαν ότι «όλα τα εγκεκριμένα ή αδειοδοτημένα εμβόλια από την FDA παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της νοσηλείας λόγω Covid-19».