Capital Economics: Τα ελληνικά ομόλογα πιο κοντά στα γερμανικά το 2021

Capital Economics: Τα ελληνικά ομόλογα πιο κοντά στα γερμανικά το 2021

Κατά περίπου 40% θα μειωθεί το spread των ελληνικών ομολόγων, ήτοι η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού, τους επόμενους μήνες και θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για περίπου δύο χρόνια. Αυτό εκτιμά σε έκθεσή της, η Capital Economics, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα εμβόλια δεν συνεπάγονται και άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ΕΚΤ θα διατηρήσει πολύ χαλαρή τη νομισματική της πολιτική για ολόκληρο το 2021 με στόχο να διευκολύνει τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, παρά τα πολύ θετικά νέα για την κυκλοφορία αποτελεσματικών εμβολίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το spread των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα αναμένεται να μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης, από 117 μονάδες βάσης σήμερα, που αντιστοιχεί σε πτώση της τάξης του 40%.

«Πιστεύουμε ότι η περιορισμένη αντίδραση των κρατικών ομολόγων των ανεπτυγμένων οικονομιών στα θετικά νέα για τα εμβόλια αποτελεί σημάδι των όσων θα ακολουθήσουν. Ενώ η κυκλοφορία αποτελεσματικών εμβολίων θα συμβάλλει στην επίτευξη ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης από τις αρχές του επόμενου έτους, δεν αλλάζει σημαντικά την εκτίμησή μας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν εξαιρετικά χαλαρή την πολιτική τους για αρκετά χρόνια, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τις αποδόσεις των ομολόγων στα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Capital Economics σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει πρόωρα το QE Πανδημίας που σημαίνει ότι τα spreads θα μειωθούν περαιτέρω μέσα στον επόμενο χρόνο. Επομένως οι νέες προβλέψεις της για το 2021-2022 τοποθετούν το spread των ελληνικών ομολόγων στις 70 μονάδες βάσης, όπως και των ιταλικών, στο τέλος του 2021.