Bundestag: Στον κατάλογο των ασφαλών χωρών οι Τυνησία, Μαρόκο και Αλγερία

Bundestag: Στον κατάλογο των ασφαλών χωρών οι Τυνησία, Μαρόκο και Αλγερία

Η Bundestag επικύρωσε σήμερα την καταχώριση της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Αλγερίας στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών» έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες που έχουν οι πολίτες αυτών των χωρών να αποκτήσουν άσυλο στη Γερμανία, όμως το μέτρο κινδυνεύει να μπλοκαριστεί από την άνω βουλή.

Το σχέδιο που πρότεινε η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και έχει σκοπό να μειώσει τις αφίξεις μεταναστών από το Μάγρεμπ, μπορεί να απορριφθεί τον Ιούνιο από την Bundesrat, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, επειδή στο σώμα αυτό έχουν σημαντικό λόγο οι Πράσινοι και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Die Linke, που αντιτίθενται στο μέτρο.

Συνολικά 424 βουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ, 143 ψήφισαν κατά και τρεις απείχαν.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την καταχώριση αυτών των χωρών στον κατάλογο των ασφαλών χωρών, κυρίως λόγω των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων, των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης και των περιπτώσεων βασανιστηρίων που έχουν καταγραφεί.

«Είναι μια μαύρη Παρασκευή για το δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία», δήλωσε ο Αντρέι Χούνκο, βουλευτής του Die Linke, ενώ η οργάνωση Pro Asyl θεωρεί πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Πέρυσι, περίπου 26.000 πρόσωπα από το Μάγρεμπ έφθασαν στη Γερμανία. Οι καταγόμενοι από το Μάγρεμπ αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 1% των αιτήσεων ασύλου αλλά η επιστροφή στη χώρα τους είναι ένας πονοκέφαλος για τις γερμανικές αρχές επειδή γενικά δεν διαθέτουν αξιόπιστα έγγραφα ταυτότητας.

Η Γερμανία δέχθηκε το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, μια ροή που ανησυχεί ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και έχει θέσει την Merkel στο στόχαστρο της κριτικής λόγω της πολύ γενναιόδωρης, όπως χαρακτηρίζεται, πολιτικής της προς τους πρόσφυγες.

Η πίεση αυτή αυξήθηκε μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε σειρά σεξουαλικών επιθέσεων τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, οι δράστες των οποίων προέρχονταν κυρίως, σύμφωνα με την αστυνομία, από χώρες του Μάγρεμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ