7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ερντογάν: Βρήκαμε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Βρήκαμε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Turkish Presidency via AP, Pool

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα  κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του λιμανιού και του κέντρου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη Ζονγκουλντάκ.

Όπως είπε ο Ερντογάν «ανακαλύψαμε 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα».

Το νέο λιμάνι με την ονομασία «Φίλιος» αποτελεί σύμφωνα με την Άγκυρα ένα τεράστιο έργο logistics, νέο κέντρο του περιφερειακού θαλάσσιου εμπορίου και τεράστια βάση φυσικού αερίου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η χώρα του δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της. «H Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που η δύναμη της και οι ευθύνες της δεν θα περιορίζονται εντός των συνόρων της. Θα χτίζει τις γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον και θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2020, είχε ανακοινωθεί πως το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ βρήκε κοίτασμα 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Δούναβης-1».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Άγκυρα είναι μέτριες, σε σύγκριση με τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλό, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε ποσοστό το 95%.

Οι ετήσιες ανάγκες της φτάνουν τα 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι εισαγωγές γίνονται κυρίως μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό γίνεται εκροή συναλλάγματος από τη χώρα ύψους 50 δισ. δολαρίων.