Brexit: Αποσύρει η Βρετανία το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά

Brexit: Αποσύρει η Βρετανία το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά

H Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης του Brexit σε μια προσπάθεια να μην υπονομεύσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι «υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία».

Πλέον, η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill), ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάτι που συμφώνησε χθες κατά την τηλεδιάσκεψη του με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, η κρίσιμη συνάντηση θα λάβει χώρα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις «μπλοκάρουν» πάντα στα τρία γνωστά θέματα: την πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανική ύδατα, τη διασφάλιση εγγυήσεων για την καθιέρωση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και το καθεστώς επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της μετά-Brexit εμπορικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πρεσβευτών των 27 ευρωπαϊκών χωρών, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δεν έκρυψε ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε κανένα από τα τρία θέματα.