Βρετανία: Το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit έως το 2020

Βρετανία: Το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit έως το 2020

Το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μία ελεύθερη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, δημοσιοποίησε η βρετανική κυβέρνηση, μετά την από κοινού απόφαση να επιταχυνθούν οι συνομιλίες και να διαμορφωθούν, όπως υποστηρίζεται, ευνοϊκότερες συνθήκες για την ολοκλήρωση και επικύρωση μίας συμφωνίας πριν το τέλος του 2020.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση σήμερα του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιου για τα θέματα του Brexit Μάικλ Γκοβ, ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να παρατείνει την τρέχουσα μεταβατική περίοδο, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ δημοσίευσε το πρόγραμμα των επόμενων διαπραγματεύσεων, όπως συμφωνήθηκε με την ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτό οι διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο - εκτός εάν υπάρξουν αλλαγές μεταξύ των μερών -- και οι συναντήσεις θα γίνονται με φυσική παρουσία των ομάδων, εναλλάξ σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι οδηγίες για την δημόσια υγεία, τόσο στην πλήρη μορφή τους όσο και σε ειδικές συνεδρίες (για τα θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας) ή σε μικρότερες ομάδες εργασίας.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και των ειδικών συνεδριάσεων θα γίνει την εβδομάδα από τις 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, και κάθε εβδομάδα θα εναλλάσσονται με το Λονδίνο μέχρι και την εβδομάδα που ξεκινά στις 27 Ιουλίου. Μία ακόμη συνάντηση μέσα στον Αύγουστο (17 - 21) έχει προγραμματιστεί να γίνει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, η υψηλού επιπέδου συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.