Βρετανία: Στέλνει μηχανικούς του στρατού στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Βρετανία: Στέλνει μηχανικούς του στρατού στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Περίπου 150 μηχανικοί του βρετανικού στρατού θα σταλούν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των συνόρων της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας σύμφωνα με το BBC.

Τα σύνορα θεωρούνται ως σημείο εισόδου στην ΕΕ, και έχουν σημειωθεί εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τη Λευκορωσία να κατηγορείται ότι ωθεί τους μετανάστες προς τα εκεί. Ο Μπεν Γουάλας είπε ότι μια μικρή ομάδα αναγνώρισης μηχανικών είχε ήδη πάει στην περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Δεν θα ήταν μάχιμοι στρατιώτες αλλά «άντρες με φτυάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επί μακρόν αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αρνείται ότι διευκολύνει την άφιξη μεταναστών και τους στέλνει στα σύνορα με την Πολωνία ως εκδίκηση για τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο. Η κρίση βάθυνε την Τρίτη όταν οι πολωνικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού για να απωθήσουν όσους προσπαθούσαν να περάσουν στη χώρα.

Κάποιοι προσπάθησαν να παραβιάσουν ένα βαριά οχυρωμένο πέρασμα και έριξαν πυραύλους στις πολωνικές δυνάμεις, αφήνοντας αρκετούς με τραυματισμούς. Ο κ. Γουάλας είπε ότι οι μηχανικοί θα σταλούν "μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες", αλλά επισήμανε ότι θα ενημερώσει πρώτα το κοινοβούλιο για την προγραμματισμένη ανάπτυξη.

Μιλώντας στο BBC κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία, ο Γουάλας είπε: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να στείλουμε μερικούς  Μηχανικούς - αυτό είναι μέρος του Στρατού που έχει σχεδιαστεί για την κατασκευή  φραχτών ή δρόμων ή την τοποθέτηση υποδομών.

«Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το μέρος των δυνάμεών μας για να βοηθήσουμε τους Πολωνούς και ενδεχομένως άλλα κράτη της Βαλτικής να εξασφαλίσουν τα σύνορά τους».

Τόνισε ότι οι στρατιώτες δεν θα είναι μάχιμοι στρατιώτες, αλλά άνθρωποι με «την ικανότητα να χτίζουν δρόμους και σημεία ελέγχου και θέσεις παρατήρησης», προσθέτοντας: «Αυτή δεν είναι μάχη, αλλά υποστήριξη στους Πολωνούς».

Για την ανθρωπιστική κατάσταση, ο υπουργός Άμυνας είπε: «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά και τους ευάλωτους ανθρώπους που διακινούνται από τους Λευκορώσους σε αυτό το παιχνίδι που φαίνεται να παίζουν. Είναι φρικτό να αναγκάζεις τους μετανάστες να είναι ένα εργαλείο σε ένα παιχνίδι για να προσπαθήσουν να στερήσουν τους γείτονές τους».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Wallace επισκέφθηκε βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται ήδη στην Πολωνία ως μέρος της Ενισχυμένης Προώθησης Παρουσίας του ΝΑΤΟ. Υπέγραψε επίσης συμφωνία αρχής για την πώληση πυραύλων αεράμυνας στην Πολωνία.

Οι μετανάστες ζουν σε καταυλισμούς σε συνθήκες παγετού και με λίγα τρόφιμα ή νερό ακριβώς μέσα στη Λευκορωσία, εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε Πολωνούς φρουρούς από τη μία πλευρά και Λευκορώσους φρουρούς από την άλλη.

Την Τετάρτη, μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα αδιεξόδου, η Λευκορωσία δήλωσε ότι παρείχε προσωρινό καταφύγιο σε περίπου 1.000 ανθρώπους.

Η Πολωνία, με την υποστήριξη της ΕΕ, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους μετανάστες να εισέλθουν στο μπλοκ και έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για μήνες.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι απωθούσε ανθρώπους πίσω από τα σύνορα στη Λευκορωσία, σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες ασύλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι υπόσχεται εύκολη είσοδο στην ΕΕ.

Ωστόσο, η Λευκορωσία έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να επαναπατρίσει εγκλωβισμένους μετανάστες κατά μήκος των συνόρων, αλλά ότι πολλοί αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.