Βρετανία: Σε 14 ημερών καραντίνα όσοι επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά

Βρετανία: Σε 14 ημερών καραντίνα όσοι επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά

Σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα θα τίθενται από την Τετάρτη όσοι επιστρέφουν στην Αγγλία από επτά νησιά της Ελλάδας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς. Πρόκειται για τα νησιά Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο.

Οι Βρετανοί που θα επιστρέφουν από αυτά τα νησιά μετά τις 4 π.μ. την Τετάρτη θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες.

«Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα παραμένει στο πρόγραμμα μας, αλλά η νέα μας ανάλυση δείχνει ότι ορισμένα από τα νησιά βρίσκονται εκτός των ασφαλών παραμέτρων» δήλωσε ο Σαπς και πρόσθεσε «είμαστε πλέον σε θέση να αφαιρέσουμε επτά ελληνικά νησιά από τη λίστα μας καθώς όσοι επιστρέφουν από αυτά ενδέχεται να μεταδώσουν τον νέο ιό».

Όπως αναφέρει η telegraph η απόφαση ελήφθη αφού, όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών μελετήθηκαν τα νέα δεδομένα που συλλέγονται από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας (JBC) που είναι αρκετά λεπτομερή για να κάνουν διαφορετικές αξιολογήσεις διαφορετικών περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχα μέτρα έλαβε και η Ουαλία, η οποία πλέον θέτει σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από Ελλάδα και Πορτογαλία.

Ο Γκραντ Σαπς ανέφερε, σύμφωνα με την Mirror ότι «κορυφαία προτεραιότητά μας ήταν πάντα να διατηρήσουμε τα ποσοστά εγχώριων λοιμώξεων και σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα στην προσέγγισή μας. Μέσω της χρήσης βελτιωμένων δεδομένων θα είμαστε πλέον σε θέση να εντοπίσουμε τον κίνδυνο σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά, παρέχοντας αυξημένη ευελιξία για την προσθήκη ή την αφαίρεσή τους - διαφορετική από την ηπειρωτική χώρα - καθώς τα ποσοστά μόλυνσης αλλάζουν».

«Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα συνεχίσει να διατηρεί τη μέγιστη προστασία στη δημόσια υγεία, διατηρώντας το ταξιδιωτικό κοινό ασφαλές», κατέληξε.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth