«Βουτιά» 50% στα έσοδα από τον τουρισμό βλέπει η Unicredit

«Βουτιά» 50% στα έσοδα από τον τουρισμό βλέπει η Unicredit

Για απώλειες άνω του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος στην Ελλάδα κάνει λόγο η ιταλική τράπεζα Unicredit, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που η «κανονική» τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο από τον Ιούλιο και μετά, οι χαμηλότερες κρατήσεις μαζί με τις επιπτώσεις στα έσοδα των χωρών συνεργασίας αλλά και την παρατεταμένη διαταραχή στις εναέριες κυκλοφορίες, θα φέρει «βουτιά» στα έσοδα.

Παράλληλα, η UniCredit κάνει λόγο για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 16% φέτος (από 18,6% που έβλεπε πριν) κυρίως λόγω της ισχυρής «βουτιάς» στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ η ανάκαμψη το επόμενο έτος θα φτάσει το 12% (από 15,5% στην προηγούμενη εκτίμηση). 

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνει, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με 3,6% στην Ευρωζώνη), λόγω θετικών συνεισφορών από τη δημόσια κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και τα αποθέματα (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που «έκοψαν» 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ). 

Τέλος, στην έκθεση της Unicredit σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει «ρίξει» ένα μεγάλο ποσό για τη στήριξη των εισοδημάτων αλλά και πολλά μέτρα ρευστότητας για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Στα τέλη Μαΐου, το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της κυβέρνησης για το 2020 αυξήθηκε σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ (δηλαδή το 8% του ΑΕΠ 2019), συμπεριλαμβανομένων 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και 6 δισ. ευρώ σε αναβολές πληρωμών και εγγυήσεις δανείων για τραπεζικά δάνεια σε επιχειρήσεις.