ΓΔ: 898,22 3,52 (0,39 %)

Τζίρος: 52,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2020η
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

ΓΔ: 898,22 3,52 (0,39 %)

Τζίρος: 52,99 εκατ. €   RT

Βουλή: Άρση ασυλίας του Στ. Αραχωβίτη - Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Άρση ασυλίας του Στ. Αραχωβίτη - Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για την υπόθεση της Folli-Follie αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ψηφοφορία, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Υπέρ της ασυλίας ψήφισαν 183 βουλευτές, ενώ 23 βουλευτές καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 206 βουλευτές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απέχει από την διαδικασία διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που διεξάγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες την περίοδο της πανδημίας.

Υπερ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 183 βουλευτές, ενώ 23 βουλευτές καταψήφισαν.

Τι είπε ο Στ. Αραχωβίτης

Στην ομιλία του ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε ότι «αγνοώ τις δήθεν αξιόποινες πράξεις. Η Δικαιοσύνη δεν τις προσδιορίζει. Όλα ξεκίνησαν από ένα μήνυμα υπαλλήλου ασφαλείας προς τα αφεντικά του στο οποίο αναφέρει ότι εγώ και ακόμα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε τον όμιλο. Κανένα άλλο στοιχείο. Ένα email υπαλλήλου ασφάλειας και όχι διευθυντή μπορεί να στηρίξει τέτοια κατηγορία; Όταν μάλιστα το ίδιο στέλεχος παραδέχθηκε ότι πωλούσε εκδούλευση στα αφεντικά του;».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο έλεγχος για επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρεία», επισημαίνοντας πως «η δικαστική διερεύνηση θα συμβάλει μόνο στην διατήρηση του νοσηρού κλίματος εις βάρος της βουλευτικής μου ιδιότητας και του ονόματός μου καθώς ούτε ίχνος εμπλοκής μου υπάρχει».

Σημείωσε επίσης «την ευκολία με την οποία μπορεί κάθε βουλευτής να καταστεί ελεγχόμενος ποινικά, με μοναδικό στοιχείο την αναφορά του ονόματός του, από τον όποιον φαντασιόπληκτο αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει εν αγνοία του, για να πουλήσει εκδουλεύσεις ή να φανεί ότι έχει υψηλές διασυνδέσεις».

Παράλληλα, έθεσε το θέμα της διαδικασίας της ψηφοφορίας, που -όπως είπε- «δεν λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τη φυσική παρουσία των συναδέλφων» αλλά «μέσω της έκτακτης διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, δηλαδή με την ειλημμένη απόφαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Συντάχθηκε τέλος, με τη σχετική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα για αποχή από ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται με επιστολική ψήφο.

Τοποθετήσεις άλλων βουλευτών

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης επανέλαβε την ένσταση του κ. Τσίπρα για τον τρόπο διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών λειτουργιών κατά την πανδημία και την έκφραση απόλυτης αντίθεσής του στη «νόθευση» των διαδικασιών σε κάθε ονομαστική ψηφοφορία, ως οι βουλευτές, που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο σε μυστική ψηφοφορία, να ήταν «εγκυμονούσες, σε αποστολή στο εξωτερικό ή σε καραντίνα». Όπως τόνισε, οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη συμμετοχή των βουλευτών σε μια ονομαστική ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα εθνικά κοινοβούλια. Η διαδικασία που διεξάγεται μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων «αφαιρεί τη δυνατότητα απευθείας έκφρασης και βούλησης του βουλευτή» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Β. Κεγκέρογλου είπε ότι δεν βλέπει τίποτα στην υπόθεση Αραχωβίτη «παρά μόνο ένα στήσιμο κάποιου για να οικονομήσει λεφτά από τη διοίκηση (της εταιρείας του) εκμεταλλευόμενος και συκοφαντώντας άλλα άτομα». Υπενθύμισε ότι ψήφισε «παρών» στην επιτροπή, υπό την έννοια της επιφύλαξης, και σημείωσε ότι το όποιο «ναι» από συναδέλφους του, θα εδράζεται στο τυπικό και την υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα και όχι σε στοιχεία που σχετίζονται με την ουσία της υπόθεσης.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της αυτοπρόσωπης ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής οδού, όπως κάνουν κόμματα, οργανώσεις και ξένα κοινοβούλια. Κάλεσε επίσης το σώμα να μην υπερψηφίσει την άρση ασυλίας, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα σε ένα «σύστημα κατασυκοφάντησης» του πολιτικού συστήματος να αναφέρει απλώς ένα όνομα βουλευτή, και μέσω μιας «απαράδεκτης μεθόδευσης διαρροής δικογραφιών» να δημιουργείται ένα επικοινωνιακό περιβάλλον σκανδαλολογίας και στοχοποίησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει καθώς «το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι ένα μέιλ της εταιρείας (Folli Follie) με μία αναφορά στο όνομα Αραχωβίτη». Μόνο γι’ αυτό, ο εισαγγελέας, κάνει το συγκεκριμένο έγγραφο (για άρση ασυλίας) προς τη Βουλή, τη στιγμή που δεν έχει κληθεί (από τον εισαγγελέα) ο κάτοχος του e-mail» είπε ο κ. Συντυχάκης. Επισήμανε δε, ότι «έχει ανοίξει μια φάμπρικα καταγγελιών, για ψύλλου πήδημα» η οποία «ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χ. Αθανασίου κάλεσε τον πρόεδρο του σώματος να επαναλάβει την επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο ώστε να ελέγχονται οι αιτήσεις άρσης ασυλιών από τον εισαγγελέα του ΑΠ, ώστε να γίνεται ένα «φιλτράρισμα». Θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία λίγο, και να προκύψουν περισσότερα στοιχεία, είπε ο κ. Αθανασίου.

Ζητώντας το λόγο, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας είπε ότι μετά από επικοινωνία με τον Άρειο Πάγο, εξετάζονται οι προφανώς αβάσιμες εγκλήσεις όπως αυτές περί «εσχάτης προδοσίας» βουλευτών για την ψήφο τους.

Για το θέμα της «νόθευσης» της ψήφου, που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και της αποχής που αποφάσισε από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, επειδή γίνονται με επιστολική ψήφο και όχι με φυσική παρουσία, είπε ότι σχετική απόφαση ελήφθη από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Απρίλιο του 2020. Επίσης ότι στις 24/9/2020, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμάτευσε ότι είναι δικαιολογημένη και συμβατή με την συνταγματική τάξη η θέσπιση ρύθμισης στον Κανονισμό της Βουλής, ανάλογης με αυτή του άρθρου 70Α (για την απουσία στο εξωτερικό και την εγκυμοσύνη) προς διαφύλαξη του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας. Δηλαδή, να μπορούν να μετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές και με επιστολική ψήφο.

Η σχετική διάταξη αναμορφώθηκε σχετικώς, και είναι στον Κανονισμό της Βουλής είπε ο κ. Τασούλας και υπογράμμισε ότι «η έκταση που γίνεται τον τελευταίο καιρό, προφανώς αποσκοπεί στην αποτροπή της προσέλευσης βουλευτών στο κοινοβούλιο, που συμπαρασύρει προσέλευση συνεργατών, αστυνομικών, οδηγών και άλλων». Όπως σημείωσε, έχουν γίνει έως τώρα (το 2020 και το 2021), 21 ψηφοφορίες, στις οποίες έχουν μετάσχει όλα τα κόμματα, μέσω επιστολικής ψήφου, όπως ο προϋπολογισμός, άρσεις ασυλίας, νομοσχέδια και προανακριτικές».

Για την περίπτωση της τεχνολογικής λύσης, είπε ότι αποδείχθηκε επισφαλής. Όπως σημείωσε, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τηλεδιάσκεψη προσομοίωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και ότι είναι «εξαιρετικά επισφαλής διαδικασία» εάν ο μετέχων δεν διαθέτει σύνδεση με ταχύτητα άνω των 50 Mbps. «Εάν, ένας βουλευτής στους 300, δεν μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος σε μια ονομαστική ψηφοφορία, πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας. Εάν δεν μπορέσει να μιλήσει σε ένα νομοσχέδιο, κάτι που συμβαίνει, δεν πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία του νομοσχεδίου», παρατήρησε ο κ. Τασούλας.

Ο τρόπος της επιστολικής ψηφοφορίας, μπορεί να είναι «αραμπάς» τεχνολογικά, ωστόσο δεν νοθεύει την ψηφοφορία, αλλά την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τόνισε ο κ. Τασούλας.