8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Βουλγαρία: Τον Ιούλιο οι πρώτες παραδόσεις LNG μέσω Ρεβυθούσας

Βουλγαρία: Τον Ιούλιο οι πρώτες παραδόσεις LNG μέσω Ρεβυθούσας

Η σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουλίου, με τη Βουλγαρία να είναι έτοιμη να λάβει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν – αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι τιμές αναμένεται να είναι χαμηλότερες από εκείνες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου κατέστη δυνατή, μετά την κοινή απόφαση των βουλγαρικών και ελληνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας να αδειοδοτήσουν τον διαχειριστή της σύνδεσης φυσικού αερίου – ICGB. Η απόφαση ελήφθη σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος τελικά οδήγησε στην αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου της Gazprom προς τη Βουλγαρία. Οι αρχές της Σόφιας απέρριψαν τα ρωσικά αιτήματα για αλλαγή των συμβάσεων και πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και για τη διαμόρφωση ευνοϊκών τιμών για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, σχολίασε η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Το αζέρικο φυσικό αέριο παραδίδεται μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TANAP), ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία, και την Ελλάδα και φθάνει στην Ιταλία.

Τον Ιούλιο, μεταδίδει το euractiv, η Βουλγαρία αναμένει δύο παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της Gazprom. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης το φθινόπωρο η Βουλγαρία θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς και τα απαραίτητα για τη μερική τουλάχιστον πλήρωση της αποθήκης φυσικού αερίου στο Τσιρέν.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, παραβιάζοντας τις υφιστάμενες συμβάσεις. Η κυβέρνηση στη Σόφια αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το μονομερές αίτημα της Μόσχας να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην τράπεζα Gazprom για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου, επειδή στη σύμβαση οι πληρωμές γίνονταν σε δολάρια.

Το ρωσικό φυσικό αέριο διακόπηκε επίσης για την Πολωνία και τη Φινλανδία, καθώς αρνήθηκαν επίσης να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια.