Βουλευτές ΝΔ: Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε!

Βουλευτές ΝΔ: Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε!

Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία της Βουλής και το έργο της. Ζήτησε από τους υπουργούς να απαντούν στις ερωτήσεις ενώ ο ίδιος βρίσκεται συχνά στο βήμα είτε απαντώντας σε ερωτήσεις είτε σε προγραμματισμένες ή προ ημερησίας συζητήσεις. Οι βουλευτές όμως; Η χθεσινή εικόνα στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για την άρση ασυλία του Παύλου Πολάκη προκαλεί ερωτήματα.

Περίπου 80 βουλευτές της ΝΔ ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, θέμα της οποίας ήταν η άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη κατόπιν μηνύσεως για συκοφαντική δυσφήμιση από τον εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη. Η απουσία των υπολοίπων οδήγησε στην μη άρση της ασυλίας κάτι που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε παρά το γεγονός πως ήταν ο ίδιος ο οποίος πρωτοστατούσε στην αλλαγή του άρθρου περί προστασίας των υπουργών.

Η απουσία των βουλευτών της Ν.Δ. προκαλεί ερωτήματα. Αν οφείλονταν στην αντίθεσή τους με την άρση της ασυλίας και στη σύμφωνη γνώμη τους με το ήθος και το ύφος των τοποθετήσεων του Παύλου Πολάκη μπορούσαν κάλλιστα να παραστούν και να καταψηφίσουν. Άλλωστε ο ίδιος εξέλαβε την απουσία ως στήριξη προς το πρόσωπό του και γι αυτό μέσω ανάρτησης ευχαρίστησε όσους πείστηκαν για την αθωότητά του.

Αν όμως οι 80 βουλευτές της Ν.Δ απλά δεν πήγαν στην Βουλή έχοντας κάτι... καλύτερο να κάνουν, τότε το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Διότι ο ρόλος τους είναι να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις. Της ολομέλειας αλλά και των επιτροπών στις οποίες έχουν τοποθετηθεί. Να τοποθετούνται και να ψηφίζουν είτε υπέρ, είτε κατά των κυβερνητικών προτάσεων. Αυτό το κρίνουν οι ίδιοι.

Ο αριθμός των απόντων είναι μεγάλος. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει κόμμα και κυβέρνηση. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αντιμετώπισης κρίσεων, όπως αυτή της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και των σχέσεων με την Τουρκία οι βουλευτές πρέπει να βρίσκονται στο πόστο τους, ανεξαρτήτως των θεμάτων που συζητούνται στη Βουλή. Να πιέζουν μάλιστα την κυβέρνηση για υλοποίηση του προγράμματος της και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η εικόνα δεν είναι καλή. Αν κάποιοι επαναπαύονται από τις δημοσκοπήσεις, την απουσία μιας σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αδυναμίας του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει μια νέα πρόταση, είναι δεδομένο και πολιτικά αποδεδειγμένο πως αυτά αλλάζουν και με ταχύτητα που ξαφνιάζει. 

Η χθεσινή εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ήταν ένα καμπανάκι για τον τρόπο λειτουργίας της. Καμπανάκι που πρέπει να αφυπνίσει τους επικεφαλής και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά κυβέρνησης και κόμματος.

Από την άλλη αν κάποιοι βουλευτές ή και υπουργοί έκριναν πως είναι υπεράνω και δεν αρμόζει σε αυτούς η συμμετοχή σε ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες εντάσσοντας εαυτόν στο χώρο του κέντρου και της σύνθεσης (π.χ. το ΚΙΝΑΛ που διεκδικεί το κέντρο ψήφισε… παρών), τότε  μια ανάρτηση στο διαδίκτυο δίδει την πραγματική διάσταση: «Κέντρο δεν σημαίνει φιδές, τσάι και γιαούρτι 0%.»