Βόρεια Κορέα: Ενα «κρυφτό» που κρατά δεκαετίες

Βόρεια Κορέα: Ενα «κρυφτό» που κρατά δεκαετίες

Το θρίλερ των τελευταίων ημερών αναφορικά με την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα συνηθισμένο «σπορ» το οποίο οι αξιωματούχοι της παίζουν με ιδιαίτερη ικανότητα.

Στη χώρα όπου ως γνωστόν, οι ειδήσεις βγαίνουν με το σταγονόμετρο, εξού και ο χαρακτηρισμός «Ερμητικό Βασίλειο», τις τελευταίες φήμες για την υγεία του Κιμ πυροδότησε η απουσία του από την επέτειο της γέννησης του παππού του. Ιστοσελίδες της Νότιας Κορέας τον έφεραν να έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς μετά από έμφραγμα, ενώ Ιαπωνικά μέσα τον έφεραν σε κώμα. Προ ημερών όμως, αξιωματούχοι της Σεούλ υποστήριξαν ότι ο Κιμ είναι «καλά στην υγεία του», χωρίς να δώσουν άλλες πληροφορίες.

Με αφορμή το "σήριαλ" για τον Κιμ, αξίζει να σημειωθεί ότι η δυναστεία που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα εδώ και 60 χρόνια, έχει δώσει τροφή για ουκ ολίγα δημοσιεύματα αναφορικά με τις τύχες τους.

Το καθεστώς εγκαθίδρυσε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ (1912-1994) και συνέχισε από το 1994 ο γιος του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, που πήρε τη θέση κληρονομικώ δικαιώματι.

Ο «πρώτος διδαξας» λοιπόν ήταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο οποίος το 1986 αναγγέλθηκε νεκρός από εφημερίδα της Νότιας Κορέας. Οι αναφορές άρχισαν να κυκλοφορούν και συνεχίστηκαν για αρκετές μέρες με ρεπορτάζ αλλων εφημερίδων να περιγράφουν με λεπτομέρειες την "δολοφονία" του. Ωστόσο, ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας εμφανίστηκε λίγες μέρες αργότερα σε ένα αεροδρόμιο στην Πιονγκγιάνγκ, για να χαιρετίσει την επίσκεψη μογγολικής αντιπροσωπείας, βάζοντας τέλος στα σενάρια θανάτου του.

Ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο αμέτρητων αναφορών και φήμων για τον θάνατό του.

Το 2004, μια τεράστια έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βόρειας Κορέας, στα σύνορά της με την Κίνα, πυροδότησε φήμες για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, που αποδείχθηκαν ανυπόστατες.

Μετά από χρόνια επιδεινούμενης υγείας και μειωμένων δημοσίων εμφανίσεων, το καλοκαίρι του 2009, δημοσιεύματα  υποστήριζαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε πεθαίνει από καρκίνο του παγκρέατος. Παρόλα αυτά, ο πατέρας του τωρινού δικτάτορα διέψευσε τους πάντες, οταν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ τον τότε πρωθυπουργό της Κίνας Ουεν Ζιαμπαο.

Όταν τελικά πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011, ο έξω κόσμος δεν είχε καμία ένδειξη έως ότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας το ανακοίνωσαν δύο ημέρες αργότερα.

Προ ημερών, η πρώην ρεπόρτερ του Associated Press στην Νότια Κορέα έγραφε «Η κατάσταση μου θυμίζει την περίοδο που βρισκόμουν στην Πιονγιάνγκ και ο πατέρας του Κιμ είχε αρρωστήσει αλλά για πολύ μεγάλο διάστημα κάνεις δεν ήξερε τίποτα. Οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ καλοί στο να κρύβουν οτιδήποτε».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ζει ο Κιμ, η σημερινή διευθύντρια του κέντρου Κορεάτικων Σπουδών στο Wilson Center είπε «Αυτό το ξέρουν ελάχιστοι, εμείς θα το μάθουμε μόνο όταν κάνουν επίσημες ανακοινώσεις τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι τότε απλά θα υποθέτουμε» Συνεπώς για μια ακόμα φορά, ο πλανήτης αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις...