Bloomberg: Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού μπορεί να αναγνωρίζει και εμβόλια από Κίνα και Ρωσία

Bloomberg: Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού μπορεί να αναγνωρίζει και εμβόλια από Κίνα και Ρωσία

Το υπό διαμόρφωση πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να αναγνωρίζει εκτός των εγκεκριμένων από την ΕΕ εμβολίων και αυτά που έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα που θα καθορίζουν ποιο εμβόλιο έχει κάνει ο κάτοχος, τα αποτελέσματα τεστ κατά του κορονοϊού και λεπτομέρειες σχετικά με το αν και πότε διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες γνωστοποίησε την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) στις 17 Μαρτίου 2021.

«Η πρόταση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 με τη θέσπιση ενός κοινού πλαισίου για την έκδοση και αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών για τον εμβολιασμό, τον έλεγχο και την ανάκτηση του Covid-19», αναφέρει το προσχέδιο το οποίο υπόκειται σε αλλαγές.

Το δελτίο εμβολιασμού θα περιλαμβάνει τόσο τις δόσεις που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και αυτές που έχουν λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης από μεμονωμένες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία σημειώνει πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού της με εμβόλια που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα.

Η πρόταση αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία που ισχύουν επί του παρόντος για τον περιορισμό της πανδημίας μπορούν να αρθούν με συντονισμένο τρόπο καθώς αρκετά κράτη μέλη προσπαθούν να σώσουν την καλοκαιρινή τουριστική τους περίοδο.

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες της νότιας Ευρώπης, που εξαρτώνται από τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Άλλες χώρες που τάσσονται υπέρ είναι η Αυστρία της οποίας ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ζήτησε ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό σε βιντεοδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που Δανία και Σουηδία ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία πιστοποιητικού για την επανεκκίνηση των ταξιδιών. 

AP Photo/Alessandra Tarantino