7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Τσαφ – τσουφ, τσαφ τσουφ …


Ως σιγουράκι παρουσιάζεται η αποκαθήλωση του Μιχάλη του Χρυσοχοϊδη, γεγονός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση παλαιών συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ που ξιφουλκούν υπέρ του στα social media. Μεγάλο ρεύμα έχει ο Μιχάλης. Στους ΠΑΣΟΚους!

---

Διάβασα σε μέσο που ασχολείται με τα θέματα του τουρισμού ότι ο Χάρης Θεοχάρης δεν πρέπει να μετακινηθεί, επειδή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Ένα θα σας πω! Στην πρώτη κυβέρνηση ο Χάρης Θεοχάρης επρόκειτο να είναι αναπληρωτής του Σταϊκούρα, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Χάρης αντί Θοδωρή! Ποιος είπε ότι ο Θεός δεν αγαπάει την Ελλάδα;

---
Λέγεται ότι το Tουρισμού το έχει ζητήσει ο Βασίλης Κικίλιας. Λέγεται!

---
Την προηγούμενη φορά δεν μπήκε στην κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες. Αυτή τη φορά λέγεται ότι τελικά ο Θοδωρής Ρουσόπουλος θα είναι «μέσα».

---
Ο Δένδιας στη θέση του Σταϊκούρα; Ο Μινώταυρος δεν το πιστεύει. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Τη φήμη, πάντως, κυκλοφόρησαν φίλοι του Νίκου πριν από λίγες εβδομάδες. Μάλλον θα το ήθελε

Αναπληρωτής υπουργός έχει για χόμπι τα τρενάκια. Ναι, αυτά που κοιτάζαμε πιτσιρικάδες στις βιτρίνες του Μινιόν και του Κατράτζου με μία μεγάλη δόση πίκρας, αφού η απόκτησή τους μας φαινότανε όνειρο μακρινό και άπιαστο. Δεν ξέρω στο σπίτι του πόσα τρενάκια έχει, αν η οικιακή βοηθός του στέλνει τον καφέ από την κουζίνα στο σαλόνι με τρενάκι, αλλά στο γραφείο του στο υπουργείο το τρενάκι κάνει τη διαφορά! Αν αναβαθμιστεί στη θέση του προς μετακίνηση υπουργού του, η επόμενη συνέντευξή του σε κανάλι θα ξεκινάει με ζουμ της κάμερας στο τρενάκι που θα κάνει τσαφ – τσουφ, τσαφ – τσουφ.
---

Είπα να μην ασχοληθώ μερικές μέρες με την Ελλάκτωρ. Αλλά δεν με αφήνουν! Ο Ολλανδός και ο φίλος του έβγαλαν ταυτόχρονα ανακοινώσεις για την αύξηση των ποσοστών τους, στο 29,84% το ποσοστό της Reggeborgh – στο 9,79% της AtlasInvest. Δεν είχαν υποχρέωση να βγάλουν ανακοινώσεις και όμως έβγαλαν. Και το έκαναν ταυτόχρονα. Και γεννάται το ερώτημα για το τι είναι αυτό που λέγεται στις κεφαλαιαγορές ως «συντονισμένη δράση». Ποιος είναι ο ορισμός της και πότε προβλέπει ο νομικός μας πολιτισμός τη δημόσια πρόταση σε μία εισηγμένη εταιρεία. Το πρόβλημα έχει θεσμική διάσταση. Για όσους θέλουν να καταλάβουν…

---

Ο Γενικός Δείκτης δεν έχει γράψει νέο υψηλό έτους μετά τις 15 Ιουνίου και το ενδοσυνεδριακό των 928 μονάδων, έχει γράψει όμως η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Τα 66 δισ ευρώ στα οποία διαπραγματεύεται η αγορά δεν είναι μόνο υψηλό έτους αλλά η μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον μακρινό Οκτώβριο του 2014. Η ανοδική απόκλιση που παρατηρείται, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες από μόνες τους προσθέτουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

---

Μιλώντας για ρεκόρ τα στοιχεία των καταθέσεων του Ιουλίου έδειξαν μια λίαν αισιόδοξη εικόνα. Σε συνέχεια των εισροών του Ιουνίου (1,62 δισ. ευρώ) ο μήνας έδειξε νέες εισροές 1,84 δισ. ευρώ. Οι εγχώριες καταθέσεις έφθασαν τα 171,7 δισ. ευρώ επίπεδο το οποίο είχαμε να δούμε από τον Απρίλιο του 2012. Η αύξηση των εγχώριων καταθέσεων οφείλεται στις τουριστικές εισροές καθώς και στο ότι ακόμα υπάρχει οριακό μεν, θετικό δε επιτόκιο για τους καταθέτες. Οι Τράπεζες τρέχουν στο εξάμηνο με επιτοκιακό περιθώριο κοντά στο 2% και πλέον είναι υπομοχλευμένες στο 74%.

---

Εκτός πάντως από την αδύναμη εικόνα που επικρατεί στα περιθώρια διύλισης και τις τιμές των μιγμάτων αργού πετρελαίου τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος και τις υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Κατά τα άλλα την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουμε και την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Από την πώληση μπορεί να προκύψει κάποιο έκτακτο μέρισμα αφού στο εξάμηνο ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αποκλιμακώθηκε αισθητά ενώ υπάρχει σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη η υπόσχεση για διανομή του 50% των εσόδων της πώλησης στου μετόχους. Τέλος, εντός του α’ τριμήνου του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το mega φωτοβολταικό πάρκο στην Κοζάνη συνολικής δυναμικότητας 204MW το οποίο βρίσκεται στο 65% της φάσης κατασκευής του. Η ολοκλήρωση της κατασκευής αναμένεται ο αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα γίνει η σύνδεσή του με το δίκτυο. Υπενθυμίζεται πως στόχος των ΕΛΠΕ είναι να έχει εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030

Δύσκολη η χρονιά για τον κλάδο διύλισης ο οποίος βρίσκεται σε μεταβατική φάση βάζοντας στο κάδρο τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

---

Ελλείψεις παρατηρούνται στην αγορά πληροφορικής σε είδη που αφορούν υπολογιστές και ταμπλέτες. Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν άμεσα ακόμα και σε κωδικούς αξίας 500 – 700 ευρώ, με το χρόνο παράδοσης να ξεπερνά τον ένα μήνα! Εκτός από τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε επεξεργαστές και κυκλώματα και το αυξημένο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αυξημένη εγχώρια ζήτηση λόγω των voucher στην εκπαίδευση έχει μειώσει το διαθέσιμο στοκ.

---

Στα 2633 δολάρια/τόνος η υψηλή τιμή του αλουμινίου την Παρασκευή καθώς η επαρχία Xinjiang της Κίνας ανακοίνωσε ποσοστώσεις στην παραγωγή αλουμινίου προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα ρύπανσης. Η μείωση που επιβλήθηκε ήταν 10% επί της παραγωγής που είχε σημειωθεί στους επτά πρώτους μήνες του 2021 και εκτιμάται ότι το σύνολο της μειωμένης παραγωγής θα φθάσει τους 150 χιλιάδες τόνους έως το τέλος του έτους. Η είδηση οδήγησε τις σποτ τιμές σε υψηλά 13 ετών στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης. Η επαρχία Xinjiang παράγει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως.

---

Πάνω από 5% διαμορφώνεται πλέον το ποσοστό των ιδίων μετοχών που κατέχει η Mytilineos. Η εταιρεία πραγματοποιεί αγορές ιδίων ακόμη και στα υψηλά των 16 ευρώ, με τις τελευταίες να γίνονται την περασμένη Πέμπτη (20.000 τεμάχια στα 15,9428 ευρώ), ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 5,0628%. Συνολικά η εταιρεία ελέγχει 7.234.342 ίδιες μετοχές τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 113,6 εκατ. ευρώ. Πιθανότερο σενάριο παραμένει η διαγραφή τους σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της διοίκησης, ώστε να δοθεί πρόσθετη αξία στους μετόχους, αν και με τη ζήτηση που εκδηλώνεται για καλές ελληνικές εταιρείες, τίποτα δεν αποκλείεται.

---

Τρέχουν οι δουλειές του Δρομέα με τον γερμανικό στρατό. Μετά τη νέα παραγγελία ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί το 2022, το σύνολο των παραγγελιών της εταιρείας ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη αναμένει να ανακοινωθούν κατακυρώσεις σε διαγωνισμούς για την προμήθεια επίπλων και σε οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως η εφοδιαστική αλυσίδα θα επανέλθει στην κανονικότητα το β’εξάμηνο του έτους και προχωρά στον επενδυτικό της σχεδιασμό, με την κατάθεση στον Αναπτυξιακό Νόμο  επένδυσης σε μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

---

Καλύτερα αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Έλαστρον στο πρώτο εξάμηνο του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, καθώς ο κλάδος της ενέργειας, των υποδομών, των μεταλλικών κατασκευών και της ναυπηγοεπισκευαστικής βελτίωσαν τον βαθμό απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων. Εκτός από τον κύκλο εργασιών, βελτιωμένη φαίνεται πως είναι η λειτουργική κερδοφορία και τα καθαρά κέρδη του ομίλου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.