Black Box: Τα σοβαρά και δύσκολα νέα του τουρισμού

- Για το  Χρηματιστήριο δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Ήταν φυσιολογικό  να εφαρμοστεί από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στρατηγική διασφάλισης κερδών καθώς η αγορά ερχόταν από τεχνικό ράλι ενώ σήμερα και τη Δευτέρα δεν θα λειτουργήσει λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Επιπλέον οι καυγάδες και οι εντάσεις του Eurogroup δεν πείθουν για την συμβιβαστική λύση που θα βάλει η Ευρώπη στο τραπέζι.

- Πάμε τώρα στο μέτωπο του τουρισμού, από το οποίο και έρχονται τα σοβαρά και δύσκολα νέα. Στις τράπεζες βλέπουν τα τουριστικά χαρτοφυλάκια και κλαίνε, ιδιαιτέρα όσοι από αυτούς είχαν κάνει ανοίγματα στον κλάδο και είχαν δανειοδοτήσει εποχιακές ή μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι περιττό να πούμε πως τον Μάρτιο δεν πλήρωσε κανείς και προφανώς δεν αναμένονται πληρωμές ούτε  κατά το επόμενο διάστημα.

- Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι θα χρειαστεί ορίζοντας τριετίας για να θεραπευθούν οι πληγές της κρίσης στον κλάδο. Η στήλη υποθέτει πως οι λόγοι που έκαναν τον κύριο Ρέτσο να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση, είναι οι εξής: Αρκετοί ξενοδόχοι χωρίς να έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις, παρακολουθούν τις εξελίξεις και δείχνουν να κλίνουν προς το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καθόλου για εφέτος τις μονάδες τους. Η σημερινή κατάσταση περιγράφεται συνοπτικά αλλά εύγλωττα από δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι ο ακτοπλοϊκός όμιλος Attica Group διαθέτει 32 καράβια και σήμερα είναι σε λειτουργία τα 8. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Aegean Airlines πραγματοποιεί το 2% των πτήσεων.

- Οι εκτιμήσεις, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι ότι πολύ μικρό ποσοστό ξενοδοχείων -εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο από το 10% θα ξεκινήσει φέτος να λειτουργεί στις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για τις μονάδες που διαθέτουν βίλες οι οποίες είναι αναπτυγμένες διάσπαρτα και σε απόσταση μέσα στην έκταση του ξενοδοχείου. Συζητάμε δηλαδή κυρίως για ακριβές μονάδες με χρήση ιδιωτικής πισίνας κλπ και όχι για  ξενοδοχεία που στεγάζονται σε πολυώροφες κατασκευές όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία.

-Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία εκτιμάται ότι εφόσον  αποκατασταθούν οι πτήσεις και οι επιβάτες μπαίνουν άφοβα στα αεροπλάνα, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές Αυγούστου. Και είναι καθ΄ υπερβολήν η αναφορά για  «υπόλοιπα ξενοδοχεία» καθώς αυτό σηκώνει πολύ νερό. Καταρχήν μονάδες που είναι σε νησιά και πρέπει από τώρα να δεσμεύσουν εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα εργαστεί σε αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετές δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Μισή τουριστική περίοδος, με μισές κρατήσεις μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ζημίες από ότι το λουκέτο όλη την περίοδο. Οπότε ο καθένας κάνει το λογαριασμό του.

- Ταυτόχρονα η κατηγορία των μεγαλοξενοδόχων που διαθέτει πολλά ξενοδοχεία κάτω από την ίδια ομπρέλα, προσανατολίζεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι μόνον ένα μικρό αριθμό από αυτά. Για παράδειγμα, στην αγορά λέγεται ότι στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και το βασικό σενάριο σήμερα είναι από τις περίπου 20 μονάδες που διαθέτει να λειτουργήσουν 3 με 4 το καλοκαίρι.

- Στον όμιλο Ανδρεάδη τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει όπως και στον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, όπου μειώθηκαν κατά 50% οι αμοιβές του προσωπικού και περιμένουν νεώτερες αποφάσεις για το αν θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι. Σε ανάλογη επιφυλακτική διάθεση είναι και διάφοροι ξενοδόχοι που ελέγχουν δυο-τρία ξενοδοχεία  σε μια περιοχή  και προς το παρόν κινούνται προγραμματίζοντας τη λειτουργία ενός.