Black Box: Στη ζώνη του απίθανου και του παράλογου

 -Είμαστε στη ζώνη του απίθανου  και του παραλόγου: Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΠΟΥ η επιδημία  του COVID-19 καλπάζει, η Ευρώπη καλοκαιριάτικα είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα  της επιδημίας και την ίδια στιγμή δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της οικονομικής κατάρρευσης που εξηγούν γιατί δεν θα ξαναζήσουμε γενικευμένα lockdowns.

-H Αμερική με το -32,9% επέστρεψε σε επίδοση που είχε να δει από τη δεκαετία του 40, η Γερμανία με το -10,1% επέστρεψε στο 1970 όταν  η στατιστική αρχή άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία  κι όλοι λίγο-πολύ, όσο και να το περίμεναν, κάπως έχουν σαστίσει.

-Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τουλάχιστον δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε για την αποκαρδιωτική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής  αγοράς.

-Πάντως σήμερα είναι μια άλλη ημέρα κι είναι η ημέρα της Alpha Bank, καθώς η τράπεζα η οποία ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα και επίσης πραγματοποιεί τη Γενική Συνέλευση. Στην  Alpha Bank παραμένουν προσηλωμένοι και εργάζονται σταθερά για το project Galaxy -που μειώνει πάνω από 50% τα NPLs- όπου φαίνεται πως οι εξελίξεις θα αιφνιδιάσουν ευχάριστα την αγορά.

-Νεώτερα στοιχεία  για τον τουρισμό δεν έχουν βγει ακόμη, αλλά η απογοήτευση των επιχειρηματιών του κλάδου είναι μεγάλη, καθώς τον Αύγουστο δεν ανοίγουν -όπως ήλπιζαν- οι αγορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

-Ο Τρύφων Νάτσης λόγω της απόκτησης και άλλου ποσοστού μετοχών της Lamda, έπαθε αυτό που σιχαίνεται περισσότερο: Ήρθε στη δημοσιότητα, την οποία αποφεύγει συστηματικά όπως ο διάολος το λιβάνι (και καλά κάνει, εδώ που τα λέμε), σε βαθμό που όσοι τον γνωρίζουν τον αποκαλούν –καθ΄ υπερβολή υποθέτει η στήλη- αγοραφοβικό. Πάντως με την απόκτηση των μετοχών της Lamda, ο κ. Νάτσης απέκτησε μια θέση στην πινακοθήκη των σιωπηλών ελλήνων πολύ-εκατομμυριούχων, δίπλα στον κ. Πάνο, στον κ. Τέλη από τη Θεσσαλονίκη, κάποιους εφοπλιστές κλπ.

-Τι είπε; Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή για το νέο πρόγραμμα προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας δήλωσε: «αιτήσεις, που θα έχουν υποβληθεί – και όχι οριστικοποιηθεί – και μέχρι αύριο, 31/7/2020, μπορούν να οριστικοποιηθούν με την ανάκτηση των απαραίτητων στοιχείων από τους χρηματοδοτικούς φορείς και το δημόσιο, ακόμη και αν αυτή η διεργασία γίνει μετά την 31/7/2020». Πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η αναδρομική ισχύς που επικαλέστηκε ο κ. Υπουργός και τι επιπτώσεις έχει;

-Στο σημείο αυτό η στήλη αποχαιρετά τους πιστούς της αναγνώστες και αποχωρεί προσωρινά για να υποστηρίξει την τουριστική βιομηχανία της χώρας ενισχύοντας την κίνηση του  εσωτερικού τουρισμού. Αν δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, το επόμενο μας ραντεβού είναι στις 24 Αυγούστου