ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Black Box: Σέντρα, πήδημα για κεφαλιά και… τι κρίμα, φάουλ…

Ο σύντροφος Άκης Σκέρτσος θέλει να πάει ένα μεγάλο κομμάτι των έργων του νέου πακέτου στο… ΤΑΙΠΕΔ. Λάθος Άκη, λάθος. Μεγάλο λάθος και μην πεις στο μέλλον ότι δεν στο είπαμε. Κι εν πάση περιπτώσει δεν βγάζει νόημα. Ή καλύτερα, το μόνο νόημα που βγαίνει είναι σαν κάποιο παιδάκι να θέλει να έχει τα δικά του παιγνιδάκια στο πάρκο. Κάπως έτσι ξεκινούσαν οι μεγάλες ανατροπές στο παρελθόν. Από λάθος κινήσεις που γινόντουσαν στην φάση εκείνη που οι κυβερνήσεις έμοιαζαν ισχυρές και ανίκητες. Και μετά έτρεχαν όλοι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. 

---

Η στήλη έχει μία εσωτερική σχέση με τον Νίκο τον Παππά. Ό,τι βλέπετε γύρω σας δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε αντίστοιχα και ο Νίκος. Έτσι, είναι προφανές ότι ανησυχούμε για την εξαφάνισή του. Θα χάσουμε κι εμείς το νόημα της ύπαρξής μας. Τι πήγα και θυμήθηκα ο Μινώταυρος! Τις ημέρες που ζητούσε «θυσίες» από τους εκδότες. Και οι εκδότες τις έκαναν! Όχι που δεν θα τις έκαναν. Τι νομίζετε; Άσχετο αν μετά έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως. Πιο Μητσοτακικοί και από τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Να ξαναγίνουν φίλοι του Νίκου; Δύσκολο! Φοβάμαι ότι η μοίρα του Νίκου είναι να μείνει στο τέλος απελπιστικά μόνος. Για να μην το ξεχάσω! 

---

Τα της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ τα ξέρετε. Θέλω να σας πω και πάλι αυτό που σας είπα από την πρώτη στιγμή. Ολλανδοί – Λονδρέζοι 1 -Χ και πληρώνει το 2. Αύξηση κεφαλαίου χωρίς την σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των μετόχων; Χλωμό… 

---

Οδεύουμε ολοταχώς προς το φινάλε μιας συναρπαστικής χρονιάς, που θα την θυμόμαστε χρηματιστηριακά για τον πανικό του Μαρτίου, το ράλι της ημέρας της ανακοίνωσης του εμβολίου (+11,46%), τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών (+29,4%) και το ρεκόρ των 15 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η ερχόμενη εβδομάδα πρακτικά είναι η τελευταία πλήρης εβδομάδα πέντε συνεδριάσεων πριν αρχίσουν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η ατζέντα αν και έχει λιγότερα προγραμματισμένα γεγονότα θα κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων. Ξεκινώντας από  σήμερα αναμένουμε την νέα διοίκηση της Forthnet. Την Δευτέρα είναι η σειρά των Πλαστικών Θράκης να εγκρίνουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την διανομή μερίσματος (0,057 ευρώ) από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Τράπεζα Αττικής θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα οι μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καλούνται να εγκρίνουν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή. Την Πέμπτη η μετοχή των Πλαστικών Θράκης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για το μήνα Δεκέμβριο ενώ την ίδια ημέρα οι μέτοχοι της Μυτιληναίος θα αποφασίσουν σε έκτακτη Γενική συνέλευση την επέκταση του σκοπού της εταιρίας.

---

Παρά τις δυσκολίες της φετινής χρήσης τα μερίσματα του 2019 ξεπεράσανε το 1,5 δις ευρώ, ευνοημένα και από την ευεργετική απαλλαγή της υπαγωγής τους στο φόρο αλληλεγγύης. Τα μερίσματα του 2020 θα πρέπει να αναμένονται σαφώς λιγότερα αφενός διότι οι κερδοφόρες εταιρίες είναι λιγότερες αφετέρου διότι θα χρειαστεί ορισμένες να ξαναχτίσουν κάποιο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας. Για τους κυνηγούς μερισμάτων του ΧΑ η Τράπεζα της Ελλάδος είθισται να ανοίγει το χορό με τα 0,67 ευρώ ανά μετοχή που διανέμει κάθε χρόνο προς τα μέσα Μαρτίου. Η μερισματική απόδοση είναι περίπου 4% και μιλάμε πιά για τρείς μήνες από σήμερα.  

---

Δεν τα πήγε άσχημα το Κτήμα Λαζαρίδη στο εννεάμηνο, εμφάνισε μειωμένο τζίρο 6,3% και κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ, αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Με 21 εκατ. κεφαλαιοποίηση, δανεισμό στα 6,7 και ΡΕ κοντά στις 10 φορές είναι μια περίπτωση μικρής, τακτοποιημένης και κερδοφόρας εταιρίας στο ΧΑ. Στο τέταρτο τρίμηνο η εταιρία κάνει λόγο για πιθανή υστέρηση έναντι των υπολοίπων τριμήνων λόγω της αναστολής λειτουργίας της εστίασης.

---

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Γιατί το AirB&B λέγεται έτσι; Διότι η πρώτη χρονομίσθωση ακινήτου στην ιστορία της εταιρίας είχε στρώματα ύπνου φουσκωμένα με αέρα. Υστερόγραφο: Λατρεύω τις «άχρηστες πληροφορίες».

---

Πριν στεγνώσει το μελάνι σχετικά με τις πληροφορίες που γράψαμε για επενδύσεις του φαρμακευτικού κλάδου, η DEMO του Δημήτρη Δέμου προχωρά στην πρώτη  επένδυση. Πρόκειται για επένδυση 80 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία φαρμακευτικής μονάδας στην Αρκαδία. Τα εγκαίνια αναμένονται να γίνουν τέλος του 2021, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα ληφθούν επιχορηγήσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Ο Δέμος είναι, άλλωστε, παλιά καραβάνα και ξέρει πού, πώς και πότε να τοποθετείται στην αγορά. Αυτό που επενδύσει στην Τρίπολη το αφήνω τελευταίο. Όχι μόνο γιατί οι Αρκάδες είναι σκληροί τοπικιστές, αλλά και γιατί είναι «άπιαστοι» επιχειρηματίες. 

---

Η διοίκηση της ΓΕΚΕ, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το President ,προβληματίζεται για τα αποτελέσματα εννεάμηνου. Η εταιρεία γύρισε σε ζημιές από κέρδη την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και μαθαίνουμε πως σχεδιάζονται περικοπές σε μισθούς και γενικότερα μείωση του κόστους. 

---

Στις 18 Δεκεμβρίου θα πέσει αυλαία στο πολυετές σίριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογράψει τη δεσμευτική συμφωνία με τη CVC Capital Partners. Σύμφωνα  με πληροφορίες ικανοποιήθηκε ο όρος της ΕΤΕ για τοις μετρητοίς καταβολής του τιμήματος, που θα φτάσει τα 460 εκατ. ευρώ. 

---

Η πολύ καλή πορεία των εξαγωγών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (+15% φέτος) δείχνει τα εξής:  Ότι η επιλογή της μητρικής να ορίσει ως CEO τον Αλέξανδρο Δανιηλίδη, αποδεικνύεται ορθή, καθώς ο συγκεκριμένος manager και προσάρμοσε αμέσως το επιχειρηματικό μοντέλο της ελληνικής θυγατρικής, εν μέσω κρίσης, αλλά και λαμβάνει συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να  απορροφηθούν οι κραδασμοί από την πτώση του τζίρου στο HORECA. τουρισμού σε σχέση με φέτος.