Black Box: Ψάχνετε κομμωτή για κούρεμα;

-ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ, μα αυτό κι αν είναι είδηση, ειδικά αν σκεφτείς πως με το lockdown όλοι έψαχναν κομμωτή να ρίξουν ένα κούρεμα: Η Intralot ανακοίνωσε τις επιπτώσεις που θα έχει από τον κορωνοϊό. Η ανακοίνωση που κάνει λόγο για επίπτωση 25-30 εκατ. στα EBIDTA αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα του lockdown, την κατάσταση στην αγορά τυχερών παιχνιδιών κλπ. Η στήλη όμως πιστεύει ότι το ζουμί της ανακοίνωσης είναι στην τελευταία -άσχετη- παράγραφο της ανακοίνωσης που πέρασε απαρατήρητη. Συγκεκριμένα αναφέρεται: "Παράλληλα, η INTRALOT όρισε πρόσφατα τους Evercore Partners και Allen & Overy, ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους αντίστοιχα, για να επανεξετάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την επιχείρηση. Η διαδικασία στρατηγικής επισκόπησης θα περιλαμβάνει  την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών και διαθέσιμων στρατηγικών επιλογών για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Εταιρίας, με σκοπό την καλύτερη θέση της Εταιρίας για την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στις βασικές αγορές της και τη μεγιστοποίηση της αξίας των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders).Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρία και οι σύμβουλοι της θα επιδιώξουν να συνεργαστούν άμεσα με τα ενδιαφερόμενα μέρη στον κατάλληλο χρόνο".

-Η Allen & Overy είναι μια γνωστή διεθνώς νομική εταιρία. Η Evercore Partners είναι σοβαρή αμερικανική φίρμα, εξειδικευμένη μεταξύ άλλων σε συναλλαγές αναδιαρθρώσεων, σε στρατηγική συμβουλευτική για τους μετόχους, σε συμφωνίες για chapter 11 και άλλα ανάλογα. Όποιος ασχολείται με investment banking διαβάζοντας τις δυο εταιρίες που προσλήφθηκαν με έργο  "την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών και διαθέσιμων στρατηγικών επιλογών" όπως τονίζει η ίδια η INTRALOT στην ανακοίνωση της, μένει με το ερώτημα αν η αναδιάρθρωση που καλούνται να κάνουν οι αμερικανοί ειδικοί αγγίζει  τους ομολογιούχους. Και καλό είναι η INTRALOT να το επεξηγήσει σύντομα γιατί φαίνεται σαν η ώρα του κουρέματος να σήμανε, αφού η ίδια η εταιρία κάνει λόγο για όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

-Η μετοχή της Intralot υποχώρησε χθες 5% στα 15,2 λεπτά, αλλά αυτό δεν έχει πια μεγάλη σημασία μια και η εταιρία έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 23,8 εκατ. Μια κρίσιμη λεπτομέρεια όμως, είναι ότι πριν από λίγες εβδομάδες παραιτήθηκε από CEO ο Σ. Κόκκαλης και ανέλαβε άλλο πρόσωπο τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου. 

- Aν στην EKT ανησυχούν για κύμα υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης σε οικονομίες και ομόλογα και προετοιμάζονται για τη διαχείριση της κατάστασης δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για τις αξιολογήσεις που περιμένουμε σήμερα από S&P και DBRS για την ελληνική οικονομία.

- Αν δεν το έχετε προσέξει, διακριτικά αλλά σταθερά το κλίμα στην αγορά αρχίζει να στρέφεται υπέρ των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας. Χαρακτηριστικό δείγμα της τάσης τα όσα αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του, όπου τάσσεται υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας  -τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα- προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης.

- Όπως είναι γνωστό όταν τα πράγματα στην οικονομία ζορίζουν, οι επιχειρηματίες ακολουθώντας τις οδηγίες του manual αξιοποιούν τις πιστωτικές γραμμές που έχουν διαθέσιμες στις τράπεζες και για τις οποίες πλήρωναν χωρίς να κάνουν χρήση. Αυξάνουν δηλαδή τη ρευστότητά τους. Στις τράπεζες έχει προκαλέσει εντύπωση η στάση που τήρησαν ορισμένοι από τους ισχυρούς εισηγμένους επιχειρηματίες που ακολούθησαν αυτή την τακτική σπεύδοντας να κάνουν χρήση των διαθέσιμων γραμμών. Αλλά όσον αφορά αυτούς που οι δουλειές τους βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, η στάση τους δικαιολογείται απολύτως  καθώς πιέζονται από τις συνθήκες στην αγορά.

- Έλα όμως που υπάρχουν ελάχιστοι εισηγμένοι επιχειρηματίες οι οποίοι  αύξησαν ρευστότητα "τραβώντας" τις διαθέσιμες γραμμές ενώ οι business τους δεν είναι στο επίκεντρο της κρίσης και επιπλέον διαθέτουν υψηλά αποθέματα ρευστότητας τα οποία γνωρίζουν με βεβαιότητα οι τράπεζες, καθώς είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς που διατηρούν σε αυτές. Το
συμπέρασμα είναι ότι ορισμένοι τους οποίους δεν άγγιξε άμεσα η κρίση,  αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν ευκαιρία για να προχωρήσουν σε επεκτατικές κινήσεις μέσω εξαγορών και επιχειρηματικών συμφωνιών.

- Θεωρητικά τα διυλιστήρια μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, θα έπρεπε να έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες εξαιτίας των αποθεμάτων που διατηρούν. Αυτά όμως συμβαίνουν σε άλλες χώρες, γιατί στην Ελλάδα, όπως θα σας πείσει μια βόλτα στα βενζινάδικα, οι τιμές παραμένουν σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα μεταξύ 1,25 και 1,30 ευρώ το λίτρο. Συνεπώς με το ελληνικό σύστημα, όπου οι τιμές παραμένουν υψηλές και δεν υποχωρούν όταν η τιμή του πετρελαίου πέφτει και αντιθέτως αυξάνονται αμέσως μόλις οι τιμές ανέβουν, η θεωρία περί αποθεμάτων δεν ισχύει.

- Προεργασία 4-5 μηνών είχε προηγηθεί του επίσημου ντεμπούτου της Optima Bank η οποία είχε την ατυχία η εκκίνηση των δραστηριοτήτων της να συμπέσει με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού. Η τράπεζα εκτός από το βασικό προσωπικό, είχε προσλάβει και υπαλλήλους για τη στελέχωση πέντε καταστημάτων ενώ για άλλα 10 καταστήματα οι διαδικασίες μίσθωσης ήταν σε διάφορα στάδια. Η Optima Bank έδειξε αντανακλαστικά αναπροσαρμόζοντας μέσα στην κρίση τη στρατηγική της και πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του και το web banking. Προφανώς τα σχέδια για το δίκτυο θα επανεκτιμηθούν στην πορεία, σε συνάρτηση  με τις ανακοινώσεις των μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση.