Black Box: Περιμένοντας το πράσινο φως

- Αύριο περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό  το πράσινο φως στο πρόγραμμα εξόδου από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Είναι το πιο σημαντικό γεγονός εβδομάδας με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως από την Δευτέρα, 4 Μαΐου, ανοίγουν τα  καταστήματα (όχι τα εμπορικά κέντρα)  το Δημόσιο και εμείς κυκλοφορούμε ελεύθεροι, χωρίς να χρειάζεται να στέλνουμε SMS. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης και από κει και πέρα σταδιακά ανά δεκαπενθήμερο θα απελευθερώνονται και οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

-  S&Ρ και DBRS φέρθηκαν με καλοσύνη και υποβάθμισαν μόνο την προοπτική της χώρας, σε σταθερή. Δεδομένων των συνθηκών έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευτυχείς από τη μεταχείριση που μας επιφύλαξαν οι οίκοι αξιολόγησης. Ωστόσο η εποχή της αβεβαιότητας για τις αγορές συνεχίζεται γιατί ακόμη δεν ξέρουμε που πατάμε. Το ναδίρ  στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να βοηθάει την ελληνική οικονομία, αλλά είναι ένας πολύ κακός οιωνός για το βάθος της ύφεσης. Παράλληλα ισχυρές είναι και οι αμφιβολίες για το αν θα δούμε φέτος ξένο τουρίστα στα ελληνικά ξενοδοχεία. Όλα αυτά εγγυώνται αυξημένη μεταβλητότητα.

- Κατά τα λοιπά, αυξημένη είναι η μεταβλητότητα και στις τράπεζες καθώς ακόμη η μπίλια γυρίζει για δύο ζητήματα που προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο. Το μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι υπό συζήτηση όπως άλλωστε και τα σενάρια για την bad bank και φυσικά όσο δεν κλείνουν τα συγκεκριμένα ζητήματα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

- Η στήλη στέκεται στο άρθρο του παλιού και έμπειρου τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του είναι μετρημένες και υπ' αυτή την έννοια, η χθεσινή  αρθρογραφία έχει τη σημασία της. Ο κ. Σάλλας έγραψε πως με τα μέτρα της ΕΚΤ για τη μείωση των κεφαλαιακών  δεικτών αποδεσμεύονται από τις τράπεζες κεφάλαια  της τάξης των 11 δις. Με μόχλευση θα μπορούσε σε μία τριετία-τετραετία να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και δραστηριότητες της τάξης των 80-85 δις ευρώ.

- Φαίνεται πώς αυτήν τη φορά το θρίλερ της Forthnet -που κρατάει από το 2017-  έχει όλες τις προϋποθέσεις να φθάσει σε αίσιο τέλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι πιστώτριες τράπεζες συγκλίνουν στις απόψεις τους, ενώ η  BC Partners μέσω της θυγατρικής της φαίνεται ότι έχει βάλει στο τραπέζι μια καλή και προπάντων καθαρή προσφορά.

-  Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους με τη Folli Follie, πρέπει να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει παρά πολλές ενέργειες. Θεσπίστηκε ειδική τροπολογία για να αλλάξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη διοίκηση,  έγινε έφοδος ελεγκτών στα γραφεία,  έγιναν νέες εισαγγελικές αναφορές για την υπόθεση, επιβλήθηκαν  επιπλέον πρόστιμα, η νέα διοίκηση της FF έκοψε τον ομφάλιο λώρο της οικογένειας με την εταιρεία κά.  Αυτό που δεν έχει γίνει δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Και όσο αυτό το κενό παραμένει, οι Κουτσολιούτσοι θα λένε και θα κάνουν ότι μπορούν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

- Άραγε η ΙΝΤRALΟΤ θα  κρατά ενήμερους τους επενδυτές για το σχεδιασμό των εξειδικευμένων Αμερικανών συμβούλων που προσέλαβε για την «αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών και διαθέσιμων στρατηγικών επιλογών για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Εταιρίας»;