7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Οι καμπάνες για τις ΑΠΕ, η Aegean και η bad bank

- «Σώπα όπου να’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος, στοίχοι τους οποίους  μελοποίησε επιτυχημένα ο Μ. Θεοδωράκης και έγιναν τραγούδι που συνδέθηκε με τον  αντιδικτατορικό αγώνα. Και πράγματι έτοιμες να χτυπήσουν είναι οι καμπάνες στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, εξαιτίας της μαύρης τρύπας στον λογαριασμό των ΑΠΕ και των μεθοδεύσεων που παρασκηνιακώς δρομολογούνται.

- Στην αγορά είναι περίπου κοινό μυστικό ότι έρχεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στο συμφωνημένες ταρίφες των παραγωγών ΑΠΕ για να κλείσει η τρύπα. Όσον αφορά τους εγχώριους παίκτες, αυτοί έχουν ξαναδεί  το έργο, άλλωστε στην Ελλάδα ζουν. Ασφαλώς δεν είναι ευχαριστημένοι αλλά προς το παρόν διατηρούν την ψυχραιμία τους.

- Έλα όμως που στις ΑΠΕ είναι επενδεδυμένα όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά και μη μαγαζιά. Η γαλλική EDS, η ισπανική Ιberdrola, η ιταλική ENEL, η αμερικανική Fortress, κινέζοι και διάφοροι άλλοι ισχυροί ενεργειακοί παίκτες που δεν παρακολουθούν την κατάσταση με την ίδια ψυχραιμία. Και δικαίως γιατί οι άνθρωποι έβαλαν τις αποδόσεις σε ένα Excel και πήγαν σε επενδυτικές επιτροπές και υποστήριξαν την επένδυση. Τώρα τι θα πουν; Σωστά τα υπολογίσαμε, αλλά κάναμε λάθος στη χώρα; Καλά ξεμπερδέματα.

- Τι να κάνουμε; Πρέπει να το παραδεχθούμε: Ζούμε σε μια ανάποδη χώρα. Πάρτε για παράδειγμα το πτητικό έργο της Aegean που ήδη έχει μειωθεί πάνω από 50% λόγω Covid. Σαν να μην έφτανε το χαστούκι της επιδημίας, χθες και σήμερα (όπως και πάλι πριν λίγες ημέρες) η Aegean ακυρώνει πτήσεις λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ.  

- Αλλά στα στραβά, πάντοτε και με ιδιαίτερη άνεση ευθυγραμμιζόμαστε με το εξωτερικό. Σε κατάσταση συναγερμού μπαίνουν και πάλι Ευρώπη και ΗΠΑ παίρνοντας περιοριστικά μέτρα για να ελέγξουν την επιδημία και οι ξένες αγορές όπως είναι φυσικό διορθώνουν. Το ΧΑ, το οποίο ούτε καν είχε κληθεί στο πάρτι των ξένων αγορών, βρίσκει ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί με νέα πτώση.

- Κατά τα λοιπά να σας ενημερώσει η στήλη ότι η Boston Consulting Group παρουσίασε χθες το μεσημέρι στις… νέες τράπεζες, δηλαδή στους servicers, την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad  bank. Σήμερα υπάρχουν προγραμματισμένες - ξεχωριστές- συναντήσεις όλων των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με τον Γ. Στουρνάρα προκειμένου να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους. Από εβδομάδα θα γίνουν παρουσιάσεις στο εξωτερικό.