7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Black Box: Μεγάλα ονόματα στην μετοχική βάση αλλάζουν τη σελίδα της Premia Properties

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε το πολύπλοκο εγχείρημα αύξησης κεφαλαίου της Premia Properties κατά 75 εκατ. ευρώ. Ένας νέος μεγάλος παίκτης γεννιέται από τα ερείπια της πρώην Pasal Development καθώς χάρη και στη συμβολή της πολύπειρης χρηματιστηριακής εταιρείας Ambrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη, των μεγαλομετόχων της εταιρείας των ελληνοσουηδών αδελφών Γεωργιάδη και της διοίκησης υπό τον Κώστα Μαρκάζο, η Premia έχτισε μια από τις πιο αξιόλογες μετοχικές βάσεις ικανές να στηρίξουν τα μεγαλόπνοα σχέδια των αδελφών Γεωργιάδη,

Η στήλη δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητα των νέων ισχυρών επενδυτών της Premia, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για ονόματα που θα κάνουν αίσθηση στην ελληνική αγορά. Τα στρατηγικά πλάνα της Premia προβλέπουν ότι θα επιτύχει διπλασιασμό του κύκλου εργασιών της εταιρείας από μισθώματα, μερίσματα κλπ ήδη από το επόμενο έτος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ το συντομότερο δυνατό, καθιστούν την Premia μια από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές επιλογές στον κλάδο της αξιοποίησης ακινήτων με βάση τις εκτιμώμενες ελεύθερες ταμειακές ροές.

Τα δύο αδέλφια, από τότε που ασχολήθηκαν με την Premia, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν σε χρόνο ρεκόρ ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό από ακίνητα ειδικά στο χώρο τον logistics.

Η Premia Properties σε ένα μόλις χρόνο έχει σχεδόν εξαπλασιάσει την αξία των ακινήτων της από 30 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 170 εκατ. ευρώ σήμερα με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, με πρόβλεψη να φτάσουν τα 270 εκατ. ευρώ με την επένδυση των 45 εκατ. ευρώ της αμκ και σε συνδυασμό με μόχλευση 60%.

Η στρατηγική επιλογή της Premia που με την ολοκλήρωση την ΑΜΚ θα ελέγχεται σε ποσοστό κοντά στο 42% από τους αδελφούς Γεωργιάδη και με υψηλό ποσοστό από νέους μετόχους, ήταν εξ αρχής να διευρύνει σε σημαντικό βαθμό το free float της μετοχής που από 5% εκτοξεύεται στο 25%, και να αποκτήσει σημαντικούς μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές στο μετοχικό της κεφάλαιο και ικανοποιητική εμπορευσιμότητα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αν η στήλη μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη είναι πως στο όνομα της Premia Properties και μετά τη δουλειά που κάνουν οι νέοι μέτοχοι και η διοίκηση, βλέπουμε να γεννιέται ένα νέο success story στην αγορά ακινήτων, και στο επόμενο διάστημα στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ.

Μιλάμε για μια εταιρεία που πέρασε δύσκολα, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της και σε μικρό διάστημα να χτίσει τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα που δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη καθώς με ετήσιες αποδόσεις πάνω από 7%, θα αρχίσει πλέον να την ανακαλύπτουν και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η στήλη μαθαίνει πράγματα αλλά δεν τα ξέρει κι όλα. Εντός των ημερών, πάντως, αναμένονται ανακοινώσεις που αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας, ένα «μπαμ» θα το κάνουν στην αγορά.

---

Ίσως τα πράγματα στον τουρισμό να μην είναι τόσο άσχημα όσο κάποιοι θέλουν να φαίνονται: Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στις 22 Ιουλίου εμφανίζεται η μικρότερη ποσοστιαία διαφορά από το 2019 σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων στη χώρα μας κλείνοντας την ψαλίδα κάτω από το 15%. Στα χαμηλά του Μαΐου οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 73% αλλά όσο μπαίνουμε στην αιχμή της τουριστικής κίνησης ενδέχεται να δούμε και μονοψήφια ποσοστιαία μείωση σε επίπεδο ημερήσιων αφίξεων. Η ψαλίδα πάντως στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει κλείσει καθώς κατά μέσο όρο οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου κινούνται στο -33% σε σχέση με το 2019.

---


Έλαμψε δια της...παρουσίας της στο Προεδρικό Μέγαρο η γνωστή παρουσιάστρια Κατερίνα Παναγοπούλου

---

Ακίνητο ψάχνει να βρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να μετακομίσει και δίνει μίσθωμα έως και 85.000 ευρώ το μήνα. Το ακίνητο πρέπει να έχει ελάχιστη συνολική μικτή επιφάνεια 3.600 τ.μ. και η διάρκεια του συμβολαίου είναι για 12 χρόνια.

---

Σαν σήμερα το 1786 δημοσιεύτηκαν οι πρώτες λίστες τιμών κλεισιμάτων μετοχών και ομολόγων στην εφημερίδα Massachusetts Centinel (‘Παρατηρητής της Μασαχουσέτης’) στις ΗΠΑ Η εφημερίδα ‘Massachusetts Centinel’ ιδρύθηκε από τον Benjamin Russell (1761 – 1845) Αμερικανό δημοσιογράφο γεννημένο στη Βοστώνη. Η εφημερίδα ‘Massachusetts Centinel’ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 24/03/1784 και έβγαινε 2 φορές την εβδομάδα. Τώρα πατάς https://www.liberal.gr/xrimatistirio και έχεις τις τιμές (και όχι μόνο) σε πραγματικό χρόνο.

---

Αγοραστές οι ξένοι τον Ιούνιο κυρίως λόγω MSCI και Alpha Bank. Οι εισροές στον δείκτη FTSE είναι υψηλότερες από το σύνολο της Αγοράς (38,11 εκατ. ευρώ έναντι 32,38 εκατ. ευρώ) γεγονός που ενισχύει την υποψία εισροών στην μετοχή της Alpha. Βέλγοι και Ολλανδοί αγοραστές συνολικά με 50 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται και με τα πακέτα της Ελλάκτωρ ενώ το Ην. Βασίλειο παρέμεινε για ένα ακόμα μήνα πωλητής με 67 εκατ. ευρώ.

---

Με τιμή μετατροπής μερίσματος το 11,14 ήταν αναμενόμενο να ασκηθεί κάποια πίεση στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Όσοι είχαν τις «μάνες» μπορούσαν να πουλήσουν την Παρασκευή κλειδώνοντας επιπλέον 50 λεπτά ανά μετοχή κέρδος ή 4% επιπλέον. Οι βραχυπρόθεσμοι. Γιατί οι μακροπρόθεσμοι βλέπουν άλλες τιμές.

---

Έσπασε κάποια στιγμή και το φράγμα των 50 ευρώ προς τα κάτω η τιμή των εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα θέλουν τέσσερις τουλάχιστον ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Στα καλά νέα για την ΔΕΗ και η αποκλιμάκωση της οριακής τιμής του συστήματος σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

---

Από σήμερα εκτός ταμπλό η Paperpack Τσουκαρίδης.

---

Πολιτικοί παράγοντες «τρέχουν» για να βρουν λύση για την εξαγορά της Shelman στην Κομοτηνή. Ακούγεται η EPS Wood και ένας ακόμη επενδυτής. Ωστόσο εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος, χωρίς εμπειρία και δημοσιευμένους ισολογισμούς. Το πιο safe είναι να εμπλακεί κοινοπραξία εταιρειών, με την EPS Wood να έχει ήδη εξασφαλίσει το σήμα του ιστορικού εργοστασίου σε πλειστηριασμού. Τα εμπόδια πολλά, διάθεση υπάρχει να ξεπεραστούν. Τα χρήματα;

---

Μη... ανησυχητικές κρίνονται από τη διοίκηση της ΒΙΣ οι οφειλές που έχουν τρίτοι προς την εταιρείας. Ο λόγος είναι πως ο πιστωτικός κίνδυνος για τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μικρός, καθώς η εισηγμένη συνεργάζεται με τις τράπεζες. Η εισηγμένη δεν έχει κανένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό της στοιχείο βάλει υποθήκη ή ενέχυρο. Σε σχέση με την πορεία της εταιρείας, η διοίκηση αποφεύγει να δώσει guidance εξαιτίας της πανδημίας, όμως τα οικονομικά της μεγέθη βελτιώνονται, συγκριτικά πάντα με το 2020.

H SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη εξασφάλισε επιπρόσθετα 37,8 εκατ.ευρώ επενδυτικά κεφάλαια και πλέον έχει 142,5 εκατ.ευρώ, με περίπου 42 επενδυτές να έχουν ρίξει ρευστό στην εταιρεία. Στην αύξηση κεφαλαίων μάλιστα συμμετείχε για πρώτη φορά το European Investment Fund.Όπως μαθαίνουμε εταιρείες που έχουν έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας πανδημίας και οικονομικής κρίσης, μικρό μέγεθος και τζίρο, περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, βρίσκονται στο στόχαστρο του fund. Δεν ζητάνε και λίγα για να επενδύσουν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.