Black Box: Κατάρρευση σε slow motion

-Το έχουν τερματίσει . Ο λόγος για τα προγράμματα δανειοδοτήσεων με επιδότηση επιτοκίου  από το ΤΕΠΙΧ. Οι τράπεζες στην προκειμένη περίπτωση δεν φταίνε γιατί αυτά τους επιβάλλουν, αυτά ζητούν. Αλλά οι δανειολήπτες θα τρελαθούν. Και πώς να γίνει αλλιώς όταν για αιτήσεις δανείων που θεωρητικά προχωρούν ομαλά, ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις να προσκομίσουν πιστοποιητικά μη πτώχευσης, εκκαθάρισης κλπ.

-Κι αν πρόκειται για επιχειρήσεις  που συστάθηκαν από το 2012 και μετά, η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη γιατί το πιστοποιητικό βγαίνει από το ΓΕΜΗ. Αν όμως οι εταιρείες έχουν συσταθεί πριν από το 2012 τότε το πιστοποιητικό εκδίδεται από το Πρωτοδικείο. «Τι να κάνουμε; Αυτό μας ζητήθηκε», απαντούν από τις τράπεζες στους πελάτες που αγωνιούν για το δάνειο και η καθυστέρηση συνεχίζεται.

-Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, γιατί συνήθως πρόκειται για μετοχές απαξιωμένες που συγκεντρώνουν ελάχιστο έως μηδενικό ενδιαφέρον, αλλά ακόμη δύο εισηγμένες…  παρέδωσαν το πνεύμα. Στις 26 Ιουνίου για την  ΑΕΓΕΚ και στις 30 Ιουνίου για την ΔΟΥΡΟΣ ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών τους, επειδή δεν στάθηκε δυνατόν να εκδώσουν έγκαιρα λογιστικές καταστάσεις για το 2019 και χθες έληξε η σχετική προθεσμία.

-Αυτή η slow motion κατάρρευση εισηγμένων εταιριών που ζούμε αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια είναι η βασική αιτία για την αναξιοπιστία και την αποστροφή ενδιαφέροντος για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου, πρέπει να  βρεθεί η θεσμική φόρμουλα για τη μαζική διαγραφή εισηγμένων εταιριών. Καλύτερα μια αγορά 100 ισχυρών εταιρειών, παρά 220-230 όπου κάθε χρόνο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο 5-6 εισηγμένες απομακρύνονται από το «ταμπλό».

-Καλά ξεκινά ο Ιούλιος για τους μετόχους του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ και της ΜΟΗ καθώς σήμερα πληρώνονται τα  μερίσματα. Σήμερα επίσης λήγει και η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της ΓΕΚ.