Black Box: Η… Σοφοκλέους ζει!

-Να που η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι «νεκρή». Αντιδρά. Δείχνει δηλαδή σημάδια ζωής. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το πολύτιμο εργαλείο που έχει στα χέρια της ή όχι. Εκεί βρίσκεται το κλειδί των χρηματιστηριακών εξελίξεων. Αν θα επαναληφθεί ένα νέο πακέτο Καρατζά, το οποίο και καθόρισε (τότε) τα χρηματιστηριακά και οικονομικά δρώμενα. Ο υιός Καρατζά που βρίσκεται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θα μπορεί να τους πει περισσότερα. Και μάλιστα έχοντας χρόνο, καθώς εκείνο το fund που είχε δημιουργηθεί πριν από μερικούς μήνες δεν πρέπει να υφίσταται. Όπως τουλάχιστον με πληροφορούν αρμοδίως…

-Coca-Cola, Τιτάν και ΟΤΕ θα δώσουν τον τόνο σήμερα και αύριο στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Πρακτικά η αγορά περιμένει να δει κατά πόσον το ριμπάουντ του καλοκαιριού ήταν μικρότερο ή μεγαλύτερο αυτού του οποίου περίμενε το consensus και να διαπιστώσει έτσι το εύρος του χτυπήματος της πανδημίας αλλά και τα «αντισώματα» των εταιρειών.

-Στο μέγαρο Μαξίμου ξανά-λύνεται η άσκηση με τις εκκρεμότητες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και των αδειοδοτήσεων πολλών μεγάλων έργων, όπως και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για διαγωνισμούς που έχουν προγραμματιστεί. Η άσκηση αποσκοπεί στην εμπροσθοβαρή κινητοποίηση πόρων η οποία θα μπορέσει να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να μετριάσει την υστέρηση που παρατηρείται σε διάφορους τομείς. Η αισιοδοξία πως η λύση αυτής της άσκησης σε συνδυασμό με τα δυόμιση δισεκατομμύρια περίπου που θα μπουν από την Ευρώπη το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης ως προκαταβολές, μπορεί να δώσει μια δυναμική ανάκαμψης ορατή από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του έτους είναι υπαρκτή αλλά όχι και το επικρατέστερο σενάριο.

-Η αγορά προσδοκά ότι μέχρι μεθαύριο Παρασκευή θα έρθουν τα ευρωπαϊκά νέα για την Πειραιώς και ειδικότερα η απάντηση του SSM για την πληρωμή τόκων 165 εκατομμυρίων που αφορούν τα Cocos. Οι πληροφορίες μας λένε πως απόφαση δεν θα πρέπει να αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Ναι μεν 12/13 συνεδριάζει το supervisory board, αλλά την απόφαση θα λάβει το governing council υπό τη Λαγκάρντ στο τέλος Νοεμβρίου. Στην υπόθεση αυτή μην θεωρείται κάτι ως δεδομένο και μην πιστεύετε όλα αυτά που ακούτε. Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν 4. Όλα τα άλλα (κρατική – ιδιωτική τράπεζα) παραμένουν ανοικτά. Περισσότερα μετά από την απάντηση του SSM.

-Μπορεί ο συμπαθής Παύλος Γερουλάνος, τέως εξ  απόρρητων του Γιωργάκη Παπανδρέου, να μην έγινε δήμαρχος, ούτε δελφίνος πρώτης γραμμής στο κίνημα αλλαγής αλλά τουλάχιστον η σύζυγος του Lara Barazi-Γερουλάνου εξελέγη πρόεδρος της ομοσπονδίας ευρωπαίων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας για τα επόμενα τρία χρόνια.

-Δεν είναι ότι η πτώση του τζίρου στην Ακρίτας αγγίζει το 20% εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ούτε η μείωση των κερδών. Πονοκέφαλο δημιουργεί στη διοίκηση της Ακρίτας τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα κεφάλαια κίνησης. Τα μεν πρώτα είναι αρνητικά κατά -4,35 εκατ. ευρώ και τα δε δεύτερα κατά -1,52 εκατ. ευρώ. Και ο συνδυασμός αρνητικών κεφαλαίων και επιπτώσεων του κορονοϊού κάνει την Grant Thornton να εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της εισηγμένης να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

-Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκονται ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να ενταθεί ο διάλογος με τους ενδιαφερόμενους για έργο ΣΔΙΤ ύψους 870 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι το Ultra Fast Broadband και αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν έως τέλος του έτους και στόχος είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Στον διάλογο συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες μεταξύ των οποίων ο ΟΤΕ, η Vodafone, η Wind, η ΔΕΗ, η Άβαξ, η Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή και η Intrakat.

-Αν κρίνουμε και από το άλμα της ΑΡΑΙΓ (άνω του 35% σε δύο ημέρες) η προοπτική του εμβολίου για τον COVID, δίνει έναν καλύτερο ορίζοντα για τις αερομεταφορές, διαμορφώνοντας μεσοπρόθεσμα προϋποθέσεις επιστροφής σε μια κανονικότητα. Για το καυτό θέμα που απασχολεί τον κλάδο, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό, πολλά ενδιαφέροντα αναμένεται να ακουστούν σήμερα στο virtual event που διοργανώνει η ΙΑΤΑ (η Διεθνης Ενωση Αερομεταφορών) ειδικά για τη χώρα μας. Στο πάνελ με τίτλο Οδηγώντας τις αερομεταφορές στην εποχή του covid, οι ομιλητές, περιλαμβάνουν τους τρεις καθ’ ύλην υπουργούς (Κ. Καραμανλή, Χ.Θεοχάρη και Β. Κικίλια), τον CEO του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος", Γιάννη Παράσχη και τον πρόεδρο της Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη. Ένα δεύτερο πανελ, με αντικείμενο το μέλλον των αερομεταφορών στην Ελλάδα θα έχει ομιλητές τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Ν. Σταθόπουλο, τον διοικητή της ΥΠΑ, Χ. Τσίτουρα, τον CEO της Aegean, Δ. Γερογιάννη και υψηλόβαθμα στελέχη της ΙΑΤΑ. 

-Εντελώς άχαρο έχει καταντήσει το έργο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Με το κάθε «στραβοπάτημα» οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχύνονται γιουρούσια για να εκθέσουν το «fake» έργο της κυβέρνησης και «την απουσία ουσιαστικού έργου».

-Με το που έπεσε η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης και τι δεν ακούστηκε. Αν και άργησε λίγο, εν τούτοις η Cisco έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η εταιρεία παραδέχτηκε δημοσίως την αστοχία της πλατφόρμας της, αφήνοντας ενεούς τους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-Ορισμένοι ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω. «Να έρθει στη Βουλή η σύμβαση του υπ. Παιδείας με τη Cisco», βροντοφώναξε η κ. Κεφαλίδου στην Βουλή. Έτσι θα δει ο ελληνικός λαός πόσα δίνει η κυβέρνηση στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που προωθεί την αντι-αριστερή τηλεκπαίδευση και τηλεργασία.

-Αλλά έμειναν πάλι άλαλοι οι μαχητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν συνειδητοποίησαν ότι η Cisco παρέχει εντελώς δωρεάν την υπηρεσία στο υπουργείο Παιδείας. Βεβαίως κάποιοι θα ισχυριστούν ότι μπορεί να παίρνει κάτι άλλο η εταιρεία για αυτή την υπηρεσία, αλλά μέχρι να το βρουν θα χρειαστεί λίγος καιρός.

-Εν τω μεταξύ χθες, όλα κύλησαν θετικά και 37.000 σχολεία μπήκαν στο σύστημα. Ετσι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έμεινε με το άγχος μην τυχόν καταρρεύσει η τηλεκπαίδευση των μαθητών, την οποία, ας σημειωθεί, το ίδιο κόμμα πολέμησε σφόδρα όλους τους προηγούμενους μήνες…