Black Box: Γουρούνια και βοοειδή

- Η πιο ενδιαφέρουσα και σημαντική -κατά τη στήλη- είδηση της ημέρας που πέρασε απαρατήρητη: Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2019 μειώθηκε ο αριθμός των βοοειδών στη χώρα μας κατά 2,2%. Βέβαια αυξήθηκαν τα γουρούνια κατά 1,6%, οπότε το ισοζύγιο παρουσιάζει μικρή μεταβολή.

- Η σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομίας για το Χρηματιστήριο, υπό τον αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργό Γ. Ζαββό, οδήγησε στη σύσταση επιτροπής η οποία ως το τέλος Ιουλίου θα καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της χρηματιστηριακής αγοράς. 

- Το βάρος των προτάσεων για το ΧΑ θα είναι στο φορολογικό κομμάτι, όπου αν πράγματι δοθούν ουσιαστικά κίνητρα μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τα green bonds (ομόλογα όπου τα αντλούμενα κεφάλαια διοχετεύονται σε κλιματικά και περιβαλλοντικά project) όπως και για την διαπραγμάτευση στην αγορά τιτλοποιήσεων NPEs από το σχέδιο Ηρακλής.

- Επ’ ευκαιρία να αναφέρουμε ότι θετικά για το σχέδιο Ηρακλής αναφέρθηκαν οι Financial Times στη στήλη Lex, όπου χαρακτηρίζουν τον Ηρακλή σοβαρή προσπάθεια να καθαρίσουν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια που τις φόρτωσε η κρίση.

- Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανακοινώσει ότι θα μεταθέσει την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για τις 26 Ιουνίου. Οι πληροφορίες της στήλης θέλουν την αναβολή να σχετίζεται με την παράδοση τον Ιούλιο του επιχειρηματικού σχεδίου για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ που καταρτίζει η Alvarez & Marsal.

- Την μελέτη είχε παραγγείλει παλαιότερα η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ολοκληρώνεται τώρα και θα παραδοθεί τον Ιούλιο. Προφανώς η διοίκηση θα φέρει στη συνέλευση τις προτάσεις της Alvarez & Marsal ώστε να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και η μετάθεση της συνέλευσης κρίθηκε σκόπιμη για να μη χρειαστεί σύγκλιση έκτακτης.

- Το εξωφρενικό ποσό των 28 δις. ευρώ έχουν φθάσει αθροιστικά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείου Εγγυοδοσίας για τον CoVID-19. Η  εκτόξευση στα 28 δις. σε ένα βαθμό οφείλεται και σε περισσότερες από μια αιτήσεις, με διαφορετικά αιτούμενα ποσά που κατατέθηκαν από τις ίδιες εταιρείες σε διαφορετικές τράπεζες, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες χρηματοδότησης.

- Επίσης κάποιοι φαίνεται ότι προσπάθησαν να πάρουν χρήματα από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση και να δανειοδοτηθούν με μεγαλύτερο ποσό από το ταμείο εγγυοδοσίας, ενώ φαίνεται ότι έγιναν και ορισμένες προσπάθειες να ξεκοκκινίσουν δάνεια.