ΓΔ: 925,59 -0,24 (-0,03 %)

Τζίρος: 11,66 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,59 -0,24 (-0,03 %)

Τζίρος: 11,66 εκατ. €   RT

Black Box: Ένας «απρόσεκτος» σύμβουλος

Είναι γλυκό πράγμα η εξουσία. Σας το λέει ο Μινώταυρος, ο οποίος έχει δει να περνούν από μπροστά του κυβερνήσεις και κυβερνήσεις. Είναι κάτι σαν αφροδίσιο! Το κακό είναι ότι την ώρα της υπερδιέγερσης τα υποκείμενα δεν πιστεύουν ότι θα έρθει κάποια στιγμή ο χρόνος της αποκαθήλωσης.

Και συμπεριφέρονται με τρόπο προκλητικό, σαν να είναι οι απόλυτοι άρχοντες που δεν πρόκειται να δώσουν στο μέλλον λογαριασμό για τις πράξεις τους. Όχι όλοι! Αλίμονο! Το πρόβλημα δημιουργείται, όμως, όταν ο … εξουσιαστής αρχίζει να χρησιμοποιεί το όνομα του Πρωθυπουργού. 

Σε δημόσιες υπηρεσίες, στην εφορία και όπου αλλού. Αυτός που εκτίθεται στο τέλος είναι ο πρωθυπουργός. Πόσο μάλλον όταν ο «σύμβουλος» συμμετέχει σε μία μεγάλη επιχειρηματική κόντρα, έχοντας πάρει εμπράκτως το μέρος της μιας από τις δύο πλευρές και δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ότι οι πράξεις του είναι απόρροια αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας.

Σε μία μικρή χώρα ζούμε, ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι δεν απέχουμε πολύ από τα … πρωτοσέλιδα.

---

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στην ξενοδοχειακή αγορά με ξένους «παίχτες» να ετοιμάζονται για νέα deals. Μαθαίνουμε πως αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία όχι μόνο προετοιμάζεται να αγοράσει υποχρεώσεις μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου στα Δωδεκάνησα, αλλά παράλληλα παίζει μπάλα και στην Κρήτη, όπου κυοφορούνται συμφωνίες. Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων…

---

Ξεκινάει η «ναυμαχία» των προσφορών για τις νέες φρεγάτες που θέλει να αποκτήσει ο ελληνικός στόλος με την «οροφή»του προγράμματος να έχει οριστεί στα 5 δισ. ευρώ και τους βασικούς – γνωστούς διεκδικητές να ανέρχονται σε 7 τον αριθμό.

Όπως μαθαίνει η στήλη οι Αμερικάνοι αναμένεται να καταθέσουν τις προσφορές τους την ερχόμενη Τρίτη 25 Μαϊου, καθώς τότε  λήγει και τυπικά η προθεσμία που είχαν λάβει στην αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την τελική προσφορά.

Για τον σκοπό αυτό στη χώρα μας θα καταφθάσει αντιπροσωπεία επιτελών της Αμερικανικής κυβέρνησης και θα δώσουν στο ελληνικό υπουργείο περισσότερες λεπτομέρειες για την πρότασή τους μετά τη σχετική επιστολή (Letter of Request) που είχε σταλεί από την Αθήνα. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί προτείνουν στο Πολεμικό Ναυτικό τις φρεγάτες MMSC (Μulti Mission Surface Combatant) με ναυπήγηση τριών εξ αυτών σε ελληνικά ναυπηγεία. 

Η αξιολόγηση των προτάσεων από την ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει με πρώτο στάδιο την επιλογή των τριών πληρέστερων και επικρατέστερων και τελικό στόχο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπάρξει η τελική επιλογή προμηθευτή.

Βασικός παράγοντας στην όλη διαδικασία εξακολουθεί να παραμένει η ναυπήγηση κάποιων πλοίων στη χώρα μας και όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Άμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος η ναυπήγηση να γίνει «στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών, με την τεχνική τους υποστήριξη και την αναβάθμιση των τεσσάρων παλαιών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, με συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων.

Στην τελική αναμέτρηση έχουν μπει οι  Γάλλοι με τις "ΜΠΕΛΑΡΑ", οι Αμερικανοί με τις MMSC, οι Γερμανοί δίνουν τις ΜΕΚΟ Α-200 ή τις Α-300 και δύο υποβρύχια 209 ή 214, με κόστος 4 με 6 δισ. ευρώ. Από την άλλη οι Ολλανδοί προσφέρουν τις φρεγάτες SIGMA 11515, οι Βρετανοί τις φρεγάτες ARROWHEAD140,  οι  Ισπανοί τις φρεγάτες F110 Navantia και οι Ιταλοί τις φρεγάτες τύπου FREMM Bergamini. 

Στο τραπέζι δε σημαντική βαρύτητα έχει και η ενδιάμεση λύση καθώς από τη στιγμή που θα υπογραφεί η όποια συμφωνία θα χρειαστούν από 4 έως 5 χρόνια για να παραδοθεί η πρώτη νέα φρεγάτα.

Ήδη  οι ενδιαφερόμενοι από κάθε πλευρά φέρονται να βρίσκονται σε συνεννοήσεις με ελληνικές εταιρείες για ενδεχόμενες συνεργασίες, με τους Αμερικάνους να είναι στη χώρα μας εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα από ραντεβού σε ραντεβού.

Τέλος, μένει να δούμε και την εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων στην όλη διαδικασία όπου Ελευσίνα και Σκαραμαγκάς αναμένεται να παίξουν σημαντικότατο ρόλο, ανάλογα και με τις εξελίξεις της εξυγίανσης του πρώτου και των διαγωνισμών για το δεύτερο. 

---

Μια γεμάτη εβδομάδα έρχεται καθώς τα προγραμματισμένα γεγονότα γεμίζουν τις ημέρες στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Σήμερα κλείνουν τα παράγωγα του FTSE-25 του μήνα με τις ανοικτές θέσεις να βρίσκονται στις 4.600 ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς του εταιρικού ομολόγου της Costamare. Tο βράδυ η αγορά αναμένει την ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο με πιθανή την αλλαγή της προοπτικής σε θετική.

---

Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων συνεχίζονται με την ΕΧΑΕ να παίρνει τη σκυτάλη το απόγευμα της Δευτέρας ενώ η μετοχή της Aegean θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Την Τρίτη 25 Μαΐου Ακολουθούν οι Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και E-NET ενώ Σαράντης και Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης.

Στις 26 Μαΐου τα ομόλογα της Costamare θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στην αγορά του ΧΑ ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Quest και Lamda Development θα δώσουν τον οικονομικό απολογισμό για το α’ τρίμηνο.

Την επόμενη ημέρα ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Βank και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ την ίδια ημέρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στον δείκτη της Morgan Stanley με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της Eurobank στη σύνθεση του δείκτη Global Standard.

Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος η Εθνική Τράπεζα κλείνει την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Viohalco και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης.

---

Tο πάλεψε η Frigoglass και έβγαλε οριακά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ σε μια άκρως απαιτητική περίοδο καθώς δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει την μειωμένη ζήτηση και τις ανάποδες τάσεις στις ισοτιμίες αλλά και με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών των χωρών στις οποίες βρίσκεται η Frigoglass δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της επένδυσης νέου φούρνου στη Νιγηρία. Η ολοκλήρωση της επένδυσης θα αυξήσει κατά 50% τη δυναμικότητα της εταιρείας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και θα βελτιώσει σημαντικά τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Η διοίκηση εκτιμά ότι η μείωση των πωλήσεων του στον τομέα γυαλιού θα αναπληρωθεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς αφού η επένδυση θα είναι σε λειτουργία ένα μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, στα μέσα Ιουνίου. Ο τομέας γυαλιού έχει διαχρονικά το υψηλότερο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (μεταξύ 25 -30%) και η κάμψη των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο ήταν 10,8%. Ο Απρίλιος σε ενοποιημένο επίπεδο δείχνει αύξηση πωλήσεων 31% γεγονός που οφείλεται και σε απόκτηση μεριδίων αγοράς από τον ανταγωνισμό.

---

Ισχυρό α’ τρίμηνο θα πρέπει να περιμένουμε στην Quest η οποία αναμένεται να εμφανίσει διψήφια ποσοστιαία ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας στο ξεκίνημα της χρονιάς. Μάλιστα η διοίκηση στο πλαίσιο της παρουσίασης στο συνέδριο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων στη διάρκεια του 2021 κάνοντας λόγο για διψήφια αύξηση μεγεθών στις πωλήσεις για το σύνολο της χρονιάς. Η επένδυση του κέντρου logistics στο Αιγάλω για λογαριασμό της ACS αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο ανεβάζοντας τη δυνητική ικανότητα διακίνησης πακέτων και εμπορευμάτων κατά 300%.

Στον τομέα ενέργειας η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της ένταξης 3MW σε φωτοβολταϊκά τα οποία είναι αδειοδοτημένα με τις νέες ταρίφες που ισχύουν στις δημοπρασίες ενέργειας. Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα η Quest στοχεύει σε ενοποιημένο τζίρο 1 δισ. ευρώ.

---

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ισραήλ, η Shufersal δείχνει ενεργό ενδιαφέρον με Έλληνες προμηθευτές για διάφορα είδη τροφίμων όπως είναι η ζύμη, οι αποξηραμένοι καρποί, τα αλμυρά σνακς και οι ελιές. Σημειώνεται πως η γνωστή αλυσίδα supermarket είχε τζίρο το 2020 πάνω από 3,7 δισ. ευρώ.

---

H εταιρεία 5G Ventures και η Vantage Towers συμφώνησαν σε μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την υποστήριξη επιχειρήσεων που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες αξιοποιώντας τις δυνατότητες των δικτύων 5G. Έτσι λοιπόν στο fund Φαιστός αποκτούν πρόσβαση σε χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 5.200 υποδομές που διαχειρίζεται η Vantage Towers στην Ελλάδα. Έως τέλος του καλοκαιριού ανακοινώνονται και οι επενδυτές που θα συμμετέχουν στο fund. Μαθαίνουμε πως ανάμεσά τους είναι ξένες και ελληνικές εταιρείες.

---

Η πανδημία οδήγησε την Barilla στη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών στη χώρα μας. Ο τζίρος της το 2020 αυξήθηκε 11%, ενώ τα έσοδά της σημείωσαν ρεκόρ αγγίζοντας τα 84 εκατ. ευρώ. Εκτός από την ηγετική θέση στα ζυμαρικά, εκτοξεύθηκαν οι φρυγανιές που παρουσίασαν ανάπτυξη 70% σε όρους αξίας. 

---

Παραμένοντας στο food industry και στην αγορά ενεργειακών ποτών η The Coca-Cola Company αποφάσισε να αποσύρει το ενεργειακό ποτό της στη Β. Αμερική. Στη χώρα μας τώρα μαθαίνουμε πως σε λίγο τα καταστήματα θα πουλάνε stock, καθώς η παραγωγή …τελειώνει.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.