Black Box: Δεν θα «καθαρίσουμε» έτσι εύκολα

Στην αγορά πολλοί αδημονούν να αρθεί το lockdown για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία και προτάσσουν τα επερχόμενα εμβόλια αλλά και τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή η τρέχουσα δεύτερη καραντίνα. Αισιοδοξούν πως όλα τα στοιχεία είναι στη θέση τους για μία δυναμική ανάκαμψη. Ακόμη και αν έρθει γρήγορα το εμβόλιο (που θα έρθει) η πανδημία δεν θα φύγει απότομα και η μάχη θα εξακολουθήσει να δίδεται για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες στα νοσοκομεία. Δεν θα τελειώσουμε εύκολα με αυτή την περιπέτεια. Και κυρίως η Οικονομία. Καλό είναι λοιπόν να μην κάνουν στην κυβέρνηση σχέδια με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το αντίθετο! Να παίρνουν υπόψη τους τα δυσμενέστερα σενάρια. Η υπεραισιοδοξία σκότωσε την γάτα. Αυτά που λένε ότι δράστης ήταν η περιέργεια, τα λένε για παραπλάνηση.

 ----

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «υποσχέθηκε» χθες πως θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά υπό τον όρο της «ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά» που «να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς» με μείωση του δικού του ποσοστού πως γνωστόν θα ανέβει στο 61,34%. Δε μας λέει όμως ούτε πόσο ποσοστό θα πουλήσει ούτε πότε θα το κάνει.

 ----

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης περίμενε ότι οι Κινέζοι θα άφηναν έστω ένα ευρώ στον Δήμο του Πειραιά! Δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα σε άλλο σημείο του πλανήτη. Οι Κινέζοι επενδυτές είναι άλλου τύπου. Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε μέχρι σήμερα για τις σχέσεις επενδυτών και κοινωνίας και άλλα τέτοια φιλελέδικα. Οπότε; Νομίζω ότι βάζει ένα όριο, του τύπου «ως εδώ». Μεταξύ των δύο προβλέπω Βαγγέλη. Και τους Κινέζους να τρέχουν στον μητροπολίτη Πειραιώς για να συνεισφέρουν στα γεύματα για τους απόρους.

 ----

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη διοίκηση της Δρομέας η καθυστέρηση, που έχει προκύψει σε ορισμένα έργα της εταιρείας. Ο λόγος της καθυστέρησης αυτής είναι ο κορονοϊός, ενώ η εταιρεία βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές. Το έργο που έχει καθυστερήσει  είναι αυτό του Γερμανικού Στρατού, ωστόσο η διοίκηση αναμένει εντός Δεκεμβρίου να λήξει ο συναγερμός. Οι Γερμανοί μπορεί να καθυστερήσουν, αλλά εξακολουθούν και είναι ακόμη … Γερμανοί! Για σκεφτείτε να ήταν η παραγγελία από την Κίνα!

 ----

Ο νέος αντιπρόεδρος, που επέλεξε ο Απόστολος Βακάκης, είναι ο αδερφός της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως,  Δημήτρης. Ο Δημήτρης Κεραμεύς είναι μέλος του ΔΣ της ΓΕΚΕ, που ελέγχει το ξενοδοχείο President, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του New York University στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε ως δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο στη Ν. Υόρκη και σε ναυτιλιακή εταιρεία. Από το 2008, εργάζεται ως partner της δικηγορικής εταιρείας Κεραμεύς & Συνεταίροι.

 ----

Ζήτημα ημερών θεωρείται η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ελλάκτωρ, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δρομολογηθούν εξελίξεις για τον μετοχικό και διοικητικό μετασχηματισμό της εισηγμένης. Θέματα της γενικής συνέλευσης θα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η αλλαγή της Διοίκησης.

 ----

Σύμφωνα με πληροφορίες πολιτικά γραφεία πολιορκούν  εκπρόσωποι των στοιχηματικών εταιρειών, πλην ΟΠΑΠ. Έχουν, λέγεται, ήδη δει Σταϊκούρα, Άδωνι και Χατζηδάκη ζητώντας ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις, και έχοντας ως «καρότο» υποσχέσεις  για αύξηση των θέσεων εργασίας και μεταφορά των γραφείων τους από τη Μάλτα και άλλες χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Εντάξει, κάποιοι υπόσχονται και στήριξη από τα media που έχουν ή που σκοπεύουν να αποκτήσουν.