Black Box 14/01/2020

- Με θετικό πρόσημο στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς και μάλιστα με κέρδη 3,12% κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα, καθώς οι μετοχές των υπολοίπων τριών τραπεζών έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η άνοδος στη μετοχή της Πειραιώς δεν οφείλεται στις εξελίξεις με την ΜΙG.

- Οι διαδικασίες για τη MIG είναι σε εξέλιξη και εκτός απροόπτου θα τελειώσουν νωρίτερα από τον Ιούνιο (επιδιώκεται πολύ νωρίτερα). Όμως σε ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο σαν της Πειραιώς ακόμη και το καλύτερο σενάριο, η απομόχλευση 700 εκατ. χωρίς ζημία, ασφαλώς είναι σημαντική και βελτιώνει τη γενικότερη  εικόνα, αλλά δεν την μεταβάλει ριζικά.

- Η χθεσινή αντίδραση στη μετοχή της Πειραιώς, σύμφωνα πάντοτε με χρηματιστηριακές πηγές, συνδέεται με κλείσιμο short θέσεων. Τα συγκεκριμένα funds που σορτάρουν τις μετοχές των τραπεζών συνήθως έχουν ένα σύνθετο πλέγμα long και short θέσεων στις μετοχές που έχουν επιλέξει και τη net θέση είναι αδύνατον να καταλάβει κάποιος τρίτος.

- Τα πακέτα των τραπεζικών μετοχών (3,5% της Εθνικής και 2,74% της Eurobank) που άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου ανήκαν σύμφωνα με πληροφορίες στην Vanguard και ήταν ρευστοποίηση κερδοφόρων θέσεων που είχαν δημιουργηθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι ένας κολοσσός σαν τη Vanguard δικαιολογεί τόσο μεγάλες θέσεις, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο διεθνώς οργανισμό αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζεται 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

- Εκτός από τη Vanguard, στις 9 Ιανουαρίου η «The Capital Group Companies, Inc.» πούλησε μετοχές της Eurobank καθώς το ποσοστό της υποχώρησε στο 4,9428%. Η Capital μαζί με την Pimco ήταν εκτός της FairfaxΒ  οι μοναδικοί μέτοχοι της τράπεζας με ποσοστό πάνω από 5%. Συγκεκριμένα η Capital κατείχε 5,20% και μείωσε στο 4,94%.

- Απάντηση στο ερώτημα γιατί μεγάλοι long παίκτες όπως η Vanguard ή η Capital ρευστοποιούν δεν υπάρχει. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν συμβαίνει αρχές χρόνου, δηλαδή στο διάστημα που τα funds εφαρμόζουν τη στρατηγική της χρονιάς. Το πιθανότερο είναι ότι έχτισαν τις θέσεις έγκαιρα και έχουν ήδη μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη τα οποία επιλέγουν να πάρουν.