Βήμα - βήμα ο πολιτισμός βγαίνει από τη «νάρκη»

Βήμα - βήμα ο πολιτισμός βγαίνει από τη «νάρκη»

Μία ημέρα πριν από το άνοιγμα του τουρισμού ξεκινά βήμα - βήμα και το άνοιγμα του πολιτισμού. Η αρχή γίνεται από τα Μουσεία μας που ανοίγουν στις 14 του μηνός, και ακολουθούν οι θερινοί κινηματογράφοι στις 21 Μαΐου και οι παραστάσεις και οι συναυλίες στις 28. Όλα θα ανοίξουν με την προϋπόθεση τήρησης ειδικών πρωτοκόλλων τα οποία θα ορίσει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής μετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, και ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Παρουσιάστηκε στους ειδικούς το πρόγραμμα που είχε καταρτισθεί και έγινε δεκτό.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα βγει σταδιακά, όμως με γρήγορους ρυθμούς, από ένα καθεστώς χωρίς σινεμά, συναυλίες, θέατρα και χωρίς εκθέσεις μουσείων. Οι άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό και τον θεωρούν μέρος της καθημερινότητάς τους, αλλά και οι άνθρωποι του πολιτισμού, από τους διευθυντές μουσείων μέχρι τους καλλιτέχνες και τους ταξιθέτες, αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά βλέποντας το κλίμα να αλλάζει και τον πολιτισμό να ζωντανεύει.

Έτσι, μια μέρα πριν να ανοίξει ο τουρισμός, ανοίγουν τα μουσεία. Σε παραπλήσιες ημερομηνίες πρόκειται να ανοίξουν και τα μουσεία μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία και ενδεχομένως η Γαλλία. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επιλέξει τη λειτουργία πολύ περιορισμένων αριθμητικά μουσείων, ή την τακτική να ανοίγουν και να κλείνουν. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ελληνικών μουσείων είναι συγκεκριμένα και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στις 21 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι θερινοί κινηματογράφοι με πληρότητα 75%. Είναι ένας ελληνικός «θεσμός» που αναμένεται να συγκεντρώσει κοινό, ανεξαρτήτως από την περσινή και φετινή κινηματογραφική παραγωγή που δεν ήταν και από τις πλουσιότερες. Τα θερινά σινεμά όμως, παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας, βρίσκουν πάντοτε τρόπους να τραβήξουν το κοινό.

Μοναδικό ερώτημα είναι αν θα έχουν μία προβολή ή δύο καθημερινά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ και μετά.

Στις 28 Μαΐου αρχίζουν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα, με πληρότητα 50%, μόνο με καθήμενους θεατές και συγκεκριμένη ταξιθεσία. Εκτός από τα θερινά θέατρα, τα αναψυκτήρια και τα θέατρα των δήμων, θα λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο και οι ανοιχτοί χώροι συναυλιών.

Τη 1η Ιουνίου ξεκινά το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου και ήταν αναμενόμενο πως θα έχει έως τότε κανονιστεί τι θα γίνει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες.

Από την άλλη, θίασοι και μουσικά σχήματα έχουν ξεκινήσει δειλά - δειλά τις προετοιμασίες, και έχουν ήδη γίνει κάποιες πρώτες αναγγελίες καλοκαιρινών θεαμάτων.

Ενδεχομένως ανάμεσα στα μέτρα να είναι και μέτρα ελέγχου του κορονοϊού. Είτε με πιστοποιητικά εμβολιασμού είτε με σελφ - τεστ ή με κάποιο τρόπο που θα κριθεί από τους ειδικούς πρόσφορος. Ο Ν. Γιατρομανωλάκης πάντως σε ραδιοφωνική συνέντευξη προανήγγειλε κάτι ανάλογο, και σίγουρα κάποια σχετικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.