Βαθαίνει το χάσμα Φάουτσι-Τραμπ την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα

Βαθαίνει το χάσμα Φάουτσι-Τραμπ την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα

Την ώρα που Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση σε όσα σχολεία εξετάζουν την επαναλειτουργία τους λόγω κορονοϊού, το χάσμα μεταξύ του προέδρου και των κορυφαίων συμβούλων επί του θέματος μεγαλώνει. Όλα αυτά ενώ τα καθημερινά κρούσματα στις ΗΠΑ σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. 

Ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί τόσο τον Άντονι Φάουτσι επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας όσο και τους συναδέλφους του, Ρόμπερτ Ρεντφιλντ και Ντέμπορα Μπίρξ. Η τελευταία, η οποία έχει την ευθύνη του συντονισμού της Task Force κατά του κορονοϊού, επανέλαβε προ ημερών ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων σε κλειστούς χώρους κάτι που ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε επιδεικτικά.

Η κατάσταση με τον Φαουτσι όμως έναν επιστήμονα που έχει συμβουλεύσει κάθε Αμερικανό πρόεδρο από το 1984, φαίνεται να είναι σε οριακό σημείο. Σε μια σειρά συνεντεύξεων την εβδομάδα που πέρασε οι δύο άνδρες διασταύρωσαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα ξίφη τους. 

Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν συμφωνεί» με την ανάλυση του Φάουτσι για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. «Η τρέχουσα κατάσταση αληθινά δεν είναι καλή (...). Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος», είπε τη Δευτέρα ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου λοιμωδών ασθενειών, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αισθητά καλύτερη θέση.

Ερωτηθείς σχετικά από την παρουσιάστρια Γκρέτα Βαν Σάστερεν στο πλαίσιο συνέντευξης που της παραχώρησε για την εκπομπή της Full Court Press, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε έντονα.

«Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του», απάντησε, αναφερόμενος στον επιστήμονα, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού και αποτελούσε μέρος του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού που συστήθηκε στον Λευκό Οίκο.

«Ο Δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Έχει πει πολλά», συνέχισε ο Τραμπ σε ειρωνικό τόνο.

Την ώρα που η εβδομάδα δεν είχε φθάσει ακόμα στο μέσο της, ο Φάουτσι επανήλθε με δύο συνεντεύξεις, όπως και ο Τραμπ. 

Ο επιδημιολόγος δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι δεν έχει ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πορεία της πανδημίας τους δύο τελευταίους μήνες. Ισχυρισμός που δεν έχει προηγούμενο αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ. 

Ο Φάουτσι όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού  πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ότι δεν μπορεί να καταλάβει από πού προκύπτει η εκτίμηση του Τραμπ βάση της οποίας το 99% των περιπτώσεων της Covid-19 είναι ακίνδυνες. «Προσπαθώ να καταλάβω που βρήκε ο πρόεδρος αυτό το νούμερο. Αυτό που πιστεύω ότι συνέβη είναι πως κάποιος του είπε ότι η θνησιμότητα είναι γενικά κοντά στο 1%. Και αυτός το ερμήνευσε ότι το 99% δεν είναι πρόβλημα, όταν προφανώς αυτό δεν ισχύει».

Σε μια άλλη συνέντευξη για την ιστοσελίδα FiveThirtyEight, ο Φαουτσι είπε "Πρέπει να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας καλυμμένα για να πιστεύετε ότι δεν ζούμε σε μια πολύ διχαστική κοινωνία από πολιτική άποψη", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "Είναι απλώς ατυχές, αλλά είναι αυτό που είναι".

«Αυτό που έχουμε δει, δυστυχώς, είναι ότι σε ορισμένες από τις νότιες πολιτείες, οι κυβερνήτες δεν έχουν ακολουθήσει πραγματικά αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές από ορισμένες απόψεις και ξεπέρασαν τα κριτήρια αναφοράς», σημείωσε. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν αφήνει σχεδόν τίποτα αναπάντητο έσπευσε να δηλώσει στον Σον Χανιτι του δικτύου Fox News. «Έκανε λάθος για πολλά πράγματα, όπως η χρήση μασκών. Ίσως είναι λάθος, ίσως όχι. Τώρα λένε να φοράτε μάσκα. Έγιναν πολλά λάθη, πολλά λάθη».