Βασιλακόπουλος: Εδώ και χρόνια υπάρχει η ευλογιά των πιθήκων

Βασιλακόπουλος: Εδώ και χρόνια υπάρχει η ευλογιά των πιθήκων

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία νόσος που δεν θα απασχολούσε τόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αν δεν είχαμε ευαισθητοποιηθεί τόσο πολύ από τον κορονοϊό» υποστήριξε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προσθέτοντας ότι σποραδικά κρούσματα εδώ και χρόνια υπήρχαν.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ,  ο ιός δίνει σποραδικά κρούσματα τα περισσότερα είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της νόσου και δεν μπορεί ο ιός να χαρακτηριστεί σεξουαλικά μεταδιδόμενος με την αυστηρή έννοια του όρου όπως είναι για παράδειγμα ο ιός HIV του AIDS ωστόσο μεταδίδεται και με την επαφή και με τα σωματικά υγρά.

Ο ίδιος ο καθηγητής ανησυχεί περισσότερο για την μετάλλαξη του κορονοϊού ΒΑ5 (πρόκειται  για την υποπαραλλαγή Ο5) η οποία έχει ήδη δώσει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα στην Ήπειρο και ανησυχεί τους ειδικούς κυρίως γιατί έχει διαφορετική συμπεριφορά από το πρώτο στέλεχος και τις πρώτες υποπαραλλαγές της Ο που έχουμε μέχρι τώρα συναντήσει

Παρόλα αυτά τα όπλα τα έχουμε ότι κι αν συμβεί. Τα όπλα περιλαμβάνουν  τον εμβολιασμό  και τα φάρμακα που ήδη έχουμε και θα έρθουν και περισσότερα αλλά ακριβώς επειδή τα φάρμακα αυτά και ακριβά είναι και δύσκολα παραγόμενα- θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από κριτήρια σε ό,τι αφορά την χορήγηση τους. Ο καθηγητής  πιστεύει ότι όταν έρθει το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα έχουμε και καλύτερη ανταπόκριση στην ετήσια αναμνηστική δόση.