Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται να ρισκάρεις το ανοσοποιητικό ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη

Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται να ρισκάρεις το ανοσοποιητικό ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη

Δεν γίνεται ρισκάρεις  να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη, τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχολιάζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά να μη γίνεται παρέμβαση στο ανοσοποιητικό τους. «Αν το παιδί σου μετά νοσήσει σοβαρά, θα τρελαθείς», είπε χαρακτηριστικά. 

«Ναι ένα παιδί σπάνια θα νοσήσει σοβαρά. Όμως ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα γίνει η ''στραβή'' για το δικό μου παιδί που είναι 11 ετών;», υπογράμμισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής, επισήμανε ότι όταν ξεκίνησε η επιδημία τα παιδιά ήταν γύρω στο 13% των κρουσμάτων αλλά τώρα το ποσοστό έχει φτάσει περίπου στο 30%.

Αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη Δ και παράλληλα στην αυξημένη ιχνηλάτηση, καθώς πραγματοποιούνται πολλά περισσότερα τεστ στα παιδιά σε σύγκριση με πέρσι.  

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε μάλιστα ότι το 11χρονο παιδί του θα είναι από τα πρώτα παιδιά στην ηλικία 5-11 ετών που θα κάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα, καθώς η έγκριση για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών από την Pfizer βρίσκεται προ των πυλών, όπως ανέφερε.

Όλοι έχουμε πάρει πτυχίο Ιατρικής από το Facebook

Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχει ένας «σκληρός πυρήνας» που δεν προσεγγίζεται. «Πρέπει να προσεγγίσουμε αυτούς που φοβούνται γιατί αυτοί ακούνε και δεν είναι λίγοι», τόνισε.

Η μειωμένη, σε σχέση με την ΕΕ, εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει να κάνει με τρόπους ή μέσα πειθούς αλλά με θέματα παιδείας, επισήμανε: «Η άρνηση των ανθρώπων στην αποδοχή των ευρημάτων της επιστήμης (σε σύγκριση με άλλες χώρες του νότου) δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην γενικότερη παιδεία που λάβαμε σαν λαός τα τελευταία 40 χρόνια. Από εκεί για μένα ξεκινάει το πρόβλημα.»

 «Είχαμε 3 εκατομμύρια γιατρούς και τώρα έχουμε 10. Όλοι έχουμε πάρει πτυχίο Ιατρικής από το Facebook», είπε χαρακτηριστικά.