8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Βασιλακόπουλος: Δεν χρειάζεται PCR για να βγούμε από την καραντίνα

Βασιλακόπουλος: Δεν χρειάζεται PCR για να βγούμε από την καραντίνα
Shutterstock

Τους λόγους για τους οποίους δεν συνιστάται διενέργεια PCR test για την έξοδο από την καραντίνα, εξήγησε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως τόνισε, το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κορονοϊό από την καραντίνα καθώς το PCR test ενδέχεται να θετικοποιηθεί χωρίς ο ιός να υπάρχει κίνδυνος από τη μετάδοση του ιού.

Όπως τόνισε ο καθηγητής το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κορονοϊό από την καραντίνα καθώς το PCR test ενδέχεται να θετικοποιηθεί χωρίς ο ιός να υπάρχει κίνδυνος από τη μετάδοση του ιού.

«Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου, όταν θέλω πολύ νωρίς να διαγνώσω ότι έχω κολλήσει. Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας «κομματάκια» του ιού που δεν είναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το PCR να βγαίνει θετικό. Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω rapid όχι PCR», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την Όμικρον, τόνισε ότι έχει μικρό χρόνο επώασης άρα τα συμπτώματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα

Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό των θανάτων τόνισε ότι περίπου 80-85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι, άρα όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από εκεί. «Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» ανέφερε στη συνέχεια ενώ σημείωσε πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τέλος, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι υπάρχει ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.