ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα - Καταδικάζει η Ισραηλιτική Κοινότητα

Βανδαλισμός τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα - Καταδικάζει η Ισραηλιτική Κοινότητα
Voria.gr

Άγνωστοι βανδάλισαν τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων επί της οδού Μιχαήλ Καλού, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Η τοιχογραφία, η οποία αφηγείται στιγμές από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, μουντζουρώθηκε στην ταμπέλα που συνοδεύει το έργο. Τη βεβήλωση καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Η τοιχογραφία κοσμεί τοίχο στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» μέσω του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της τοιχογραφίας ανέλαβε η ομάδα UrbanAct και υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη του δρόμου Same84, με την υποστήριξη της Action Hellas.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση. 

Τον βανδαλισμό της τοιχογραφίας καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης:

«Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τοv βανδαλισμό  της τοιχογραφίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα, επί της οδού Μιχαήλ Καλού με θέμα τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και την εξόντωσή τους στα Ναζιστικά στρατόπεδα.

Είναι λυπηρό ότι λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή του άγνωστοι, οι οποίοι όπως φαίνεται ενοχλούνται με την διάθεση της πόλης να θυμάται, ακόμα και τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της, βανδάλισαν ένα έργο που έλαβε κολακευτικά σχόλια τόσο για την αισθητική του όσο και για το ισχυρό μήνυμα που μεταδίδει αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και της διαρκούς υπενθύμισης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος.

Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός παραμένουν ένα σοβαρό πρόβλημα και μια ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Είναι προφανές ότι οφείλουμε να παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για να καταπολεμήσουμε μέσα από την ιστορική πραγματικότητα και την γνώση κάθε απόπειρα αναβίωσης των ιδεολογιών που βύθισαν την ανθρωπότητα στο Ναδίρ.»