Β. Yildirim: Ελπίζω ο δημοσιογράφος που κρατείται στην Τουρκία να απελευθερωθεί σύντομα

Β. Yildirim: Ελπίζω ο δημοσιογράφος που κρατείται στην Τουρκία να απελευθερωθεί σύντομα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yildirim, δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά πως «ελπίζει» ότι ο Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Deniz Yucel, που κρατείται στην Τουρκία εδώ και έναν χρόνο, θα απελευθερωθεί «σύντομα».

«Ελπίζω πως θα απελευθερωθεί σύντομα. Νομίζω πως θα υπάρξει σύντομα μία εξέλιξη», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD στη διάρκεια μιας συνέντευξης που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

«Δεν παίρνω εγώ την απόφαση», πρόσθεσε ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός. «Είναι τα δικαστήρια» (που θα λάβουν την απόφαση), είπε, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel δήλωσε, επίσης, «περιμένω μια θετική απόφαση προσεχώς από ανεξάρτητο τουρκικό δικαστήριο».

Εξήγησε ότι είχε «εντατικές συνομιλίες» τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες στη διάρκεια «προσωπικών συναντήσεων» με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu, στην προσπάθεια να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση.

Ο Deniz Yucel, δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, κρατείται σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης από τις 14 Φεβρουαρίου 2017. Στη Γερμανία πρόκειται να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φυλάκισή του, περιλαμβανομένης μιας πορείας αυτοκινήτων στους δρόμους του Βερολίνου και μιας βραδιάς με την ηθοποιό Hana Sigula.

Ο Binali Yildirim αναμένεται να συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες προσέγγισης των δύο εταίρων έπειτα από έναν χρόνο και πλέον διαφωνιών και εντάσεων.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν σταματήσει να ζητούν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου, που κατηγορείται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», σύμφωνα με την Άγκυρα. Προφυλακισθείς, ο Deniz Yucel, 44 ετών, δεν έχει παραλάβει μέχρι σήμερα το κατηγορητήριο που τον αφορά.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την κινητοποίησή της προκειμένου εκείνος και οι άλλοι Γερμανοί πολίτες, που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, να αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος της Μerkel, Steffan Seibert.

Η εφημερίδα Die Welt έκρινε επίσης πως οι δηλώσεις του Yildirim είναι ένα «πολύ σημαντικό» σημάδι γιατί «η Τουρκία θέλει επίσης να αποκαταστήσει τη σχέση της με τη Γερμανία».

Αφότου ξεκίνησαν οι διώξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Recep Tayyip Erdogan τον Ιούλιο του 2016, οι δύο χώρες, που τις συνδέει κυρίως η σημαντική τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, έχουν πολλαπλασιάσει τις διαφωνίες τους.

Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, η Άγκυρα έχει μετριάσει κάπως τις θέσεις της και προσπαθεί να επανασυνδεθεί με το Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ