Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τις νέες εστίες κορονοϊού

Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τις νέες εστίες κορονοϊού

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, που υπολογίζονται σε 12.000 σε όλη την Ελλάδα, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένη ενημέρωσης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό των ειδικών για τη  μη αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων.

Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στη χώρα, τόνισε ότι αυξήθηκε σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες το επιδημιολογικό φορτίο, και ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται και δη διασωληνωμένοι, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 65 ετών.

Ανέφερε ότι  έχει αυξηθεί στο 88% η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική και ότι υπάρχει αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, η οποία όπως εκτίμησε θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Το 53% πρόκειται για νοσηλευομένους άνω των 65 ετών, σημείωσε και υπογράμμισε, ότι 1 στους 3 έχουν μέση ηλικία 45-65 ετών, εκ των οποίων αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη τη χώρα. 

Για την Αττική «έκρουσε κώδωνα κινδύνου» για τον Πειραιά και την Δυτική Αττική, με περισσότερα από 1500 ενεργά κρούσματα κατά περίπτωση, όπως είπε, αλλά και για τον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, που λόγω του μεγάλου πληθυσμού του είναι στο μικροσκόπιο των Αρχών. Η καθηγήτρια  ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν πολλές μικρές συρροές από συγχρωτισμό σε σπίτια και χώρους εργασίας, κάνοντας λόγω για «μικρές πυρκαγιές».

Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική από το lockdown των προηγούμενων δυόμισι εβδομάδων, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή και στις καιρικές συνθήκες όσο και στις μεταλλάξεις κορονοϊού, η διασπορά των οποίων είναι ταχύτερη, όπως σημείωσε. Επεσήμανε πάντως ότι η πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα μέτρα και για ακόμη μια φορά στάθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και έκανε επίκληση στην ατομική ευθύνη.

«Αν εμβολιαστούμε και εφαρμόζουμε με προσοχή τα μέτρα, σταθερά θα συμβεί και εδώ αυτό που συνέβη στο Ισραήλ» είπε και αναφέρθηκε σε μια τελευταία μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα αυτή, η οποία έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου μειώθηκε κατά 94% η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης και κατά 99% η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης, τόνισε.

Καταλήγοντας απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα σε όλους όσοι έκαναν δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο να μην είναι διστακτικοί και να προγραμματίσουν άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι από την παγκόσμια πρακτική δεν προκύπτουν προβλήματα από το εμβόλιο, ενώ και στην Ελλάδα, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις παρενεργειών, που είναι ελαφριές και κυρίως σε ηλικιωμένους, που αντιμετωπίζονται άμεσα.