7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Β. Κικίλιας: Η Κρήτη πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό

Β. Κικίλιας: Η Κρήτη πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό

«Η Κρήτη πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό», τόνισε  από το Ρέθυμνο, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι από την Κρήτη ξεκινά στις 6 Ιουλίου το πρόγραμμα εμβολιασμών από τις Κινητές Ομάδες του υπουργείου Υγείας. 

Ο υπουργός προέτρεψε, μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους πολίτες της Κρήτης και του Ρεθύμνου να εμβολιαστούν, και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να στείλει το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού.

«Σήμερα, συνεχίζοντας την περιοδεία στην Κρήτη, βρισκόμαστε στο Νομό Ρεθύμνης και στο Ρέθυμνο που πολύ σεβόμαστε και αγαπάμε, εν μέσω τουριστικής περιόδου, για να στηρίξουμε τον εμβολιασμό, να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει όλη μαζί η ελληνική κοινωνία να θωρακιστεί υγειονομικά και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην οικονομία μας, στον τουρισμό μας, στην κοινωνική μας ζωή», τόνισε σε δήλωσή του ο Βασίλης Κικίλιας, και συνέχισε:

«Χαίρομαι πολύ που είναι εδώ πάλι μαζί μου ο Περιφερειάρχης ο κ. Αρναουτάκης, αλλά και ο συνάδελφος και φίλος, Υπουργός ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και πολλοί άλλοι παράγοντες και δημοτικοί άρχοντες του Νομού Ρεθύμνης. Θέλω να πω για ακόμη μια φορά ότι θεωρώ ότι η Κρήτη είναι μπροστά, είναι πρωτοπόρος σε όλα και πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό.

Να επαναλάβω ότι δίνουμε τη δυνατότητα πλέον σε δημοτικούς άρχοντες να συντάξουν λίστες, είτε από χωριά, είτε από Κοινότητες, είτε από απομακρυσμένους Δήμους και εμείς θα πάμε με Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας και θα εμβολιάσουμε εκεί.

Θέλουμε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό των εμβολιασμένων, ειδικά των νέων ανθρώπων.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των μεταλλάξεων. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτή η πανδημία, που είναι μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, να εξελιχθεί όπως εξελίσσεται και σε άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Η Κρήτη και ο Νομός Ρεθύμνης έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Μπορεί να έχει τουρισμό ακόμα και το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και παρακάτω. Είναι μια ευλογημένη περιοχή με εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και προσφέρει μια πολύ μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες στους Έλληνες και ξένους τουρίστες που έρχονται εδώ.

Το καθήκον μας είναι να αυξήσουμε αυτές τις πιθανότητες να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η κατάσταση, μέχρι να ολοκληρωθεί και η τουριστική περίοδος και εν μέσω της πανδημίας.

Άρα, εμβόλια, εμβόλια και ξανά εμβόλια. Όλα τα εμβόλια για όλους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ανακοίνωσα ότι ξεκινάει και το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών σε κατάκοιτους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Καλούμε και τους ιδιώτες γιατρούς του Νομού, να συμμετέχουν, να μπουν στις πλατφόρμες με την αποζημίωση την οποία θα πάρουν για να εμβολιάσουν τους συμπατριώτες μας, τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν.

Αυτή είναι η δουλειά μας και η αποστολή μας. Να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι από την Κρήτη ξεκινούν στις 6 Ιουλίου οι εμβολιασμοί από τις Κινητές Ομάδες του υπουργείου υγείας, προσθέτοντας ότι «θα δώσουμε και συγκεκριμένα χωριά και Κοινότητες που ήδη έχουν αιτηθεί και θα πάμε πρώτα εκεί». «Το πρόγραμμα ξεκινά από την Κρήτη και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν. Οι τοπικοί άρχοντες φτιάχνουν τις λίστες, οι Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας πάνε και εμβολιάζουν», σημείωσε. 

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα του Ρεθύμνου και της Κρήτης, ο κ. Κικίλιας επισήμανε: «Οι εισαγωγές ασθενών έχουν μειωθεί στα Νοσοκομεία της Κρήτης και στις κλινικές Covid και στις ΜΕΘ. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ότι μειώνεται η νόσος.Από την άλλη, πράγματι, το ξέραμε αυτό και το ξέρουμε, στην αύξηση και ειδικά στην υπερκινητικότητα των νέων που έχει να κάνει με τις διακοπές τους, τη διασκέδασή τους, θα έχουμε κρούσματα. Είχαμε και πέρυσι το καλοκαίρι, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο».

«Το ζητούμενο είναι πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό», σημείωσε. «Πώς προσέχουμε, πώς φοράμε μάσκες εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός, πώς αυξάνουμε τον εμβολιασμό και άρα δημιουργούμε προϋποθέσεις για να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας. Αυτός είναι ο στόχος.»

«Εμείς δεν ζητάμε από τους συμπολίτες μας να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους, αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές, για πάντα. Εμείς ζητάμε με το "όπλο" που έδωσε η Επιστήμη, που είναι ο εμβολιασμός, να δώσουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τους προστατεύσουμε. Ακόμα και αυτούς που ζουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ξέρετε ότι υπάρχουν ορεινές περιοχές και χωριά στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα ήθελαν συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Εδώ είμαστε να τους εμβολιάσουμε», συνέχισε.

Σχετικά με τον προβληματισμό που υπάρχει για τον εμβολιασμό στις πιο μικρές ηλικίες, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και μόλις γίνει η σχετική εισήγηση, θα δρομολογηθεί και αυτή η δυνατότητα, ενώ πρόσθεσε: «Όπως έχετε δει, με πολύ μεγάλη προσοχή, επαγγελματισμό και οργάνωση, έχουμε σχεδιάσει ένα άρτιο, εξαιρετικού και πολύ υψηλού επιπέδου πρόγραμμα εμβολιασμού. Πάντα με ασφάλεια, πάντα ενημερώνοντας τους πολίτες, πάντα με διαφάνεια, πάμε βήμα-βήμα,»

'Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει πλέον πάνω από 100.000 την ημέρα «τρία εκατομμύρια δηλαδή εμβολιασμούς το μήνα κατά πολύ μεγαλύτερο από το πρόγραμμα που είχαμε πει ότι θα κάνουμε». Μιλώντας ανθρώπινα, όπως είπε, «…θέλουμε να προστατέψουμε τα πάντα. Το τουριστικό μας προϊόν το οποίο στην Κρήτη το ΑΕΠ της είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αφού βασίζεται στον τουρισμό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό και τις δραστηριότητες αυτές πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες υγείας την προστασία της κοινωνίας των οικογενειών τους των τουριστών των συναδέλφων τους. Είναι εύλογο ζητάμε να επικρατήσει κοινή λογική και να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν», ανέφερε.

Η περιοδεία του Υπουργού Υγείας και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κρήτη, ολοκληρώνεται το απόγευμα στα Χανιά.