Β. Αιγαίο: Γενική απεργία για το Μεταναστευτικό σήμερα

Β. Αιγαίο: Γενική απεργία για το Μεταναστευτικό σήμερα

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό και κατά της δημιουργίας νέων δομών στα νησιά τους προχωρούν σήμερα οι κάτοικοι σε Χίο, Λέσβο και Σάμο. Δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα είναι κλειστά, ενώ από τις 12 μ. σε κάθε πρωτεύουσα νησιού πραγματοποιείται συγκέντρωση.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη Λέσβο η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στη Χίο στην Κεντρική Πλατεία και στη Σάμος στην Κεντρική Πλατεία στο Βαθύ.  

Αίτημα των κατοίκων του Β. Αιγαίου είναι η άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα  και ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και άλλων φορέων που συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Κλειστές έμειναν οι υπηρεσίες των περισσότερων δήμων του Βορείου Αιγαίου, ενώ αύριο Πέμπτη θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Αύριο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να παραδώσουν το σχετικό ψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών. «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας και όχι άλλες αποθήκες για ταλαιπωρημένες ψυχές», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε: «Κατεβάζουμε ρολά διότι η κατάσταση όχι απλά παραμένει ίδια, αλλά γίνεται χειρότερη» και διερωτήθηκε «τι εξυπηρετεί να υπάρχει οικονομική και κοινωνική αστάθεια στα σύνορα της χώρας» τη δεδομένη στιγμή.

Επίσης αύριο θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας οι δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου τόσο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Από την άλλη, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Νότη Μηταράκη, 17 ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση και «για το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία».