Αυξήσεις μισθών, προσλήψεις και σεισάχθεια για το ιδιωτικό χρέος το πακέτο Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Αυξήσεις μισθών, προσλήψεις και σεισάχθεια για το ιδιωτικό χρέος το πακέτο Τσίπρα από τη ΔΕΘ

Αυξήσεις μισθών, 35.000 και πλέον προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία, σεισάχθεια για τμήμα των ιδιωτικών χρεών της πανδημίας, αλλά και κρατικοποίηση μιας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μαζί με κατάργηση πλειάδας φόρων, περιλαμβάνει το πακέτο ΣΥΡΙΖΑ.

Δίχως να το κοστολογήσει και χωρίς να εξηγήσει αν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα όσα εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ παραπέμπουν σε ένα μείγμα του 2015 και του 2020, διανθισμένο με δεσμεύσεις ότι θα καταργήσει από την πρώτη μέρα «τις εγκληματικές επιλογές» της κυβέρνησης, σε Παιδεία, αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση και οικονομία: Κατάργηση του επιτελικού κράτους, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, του Πτωχευτικού Κώδικα, του νόμου Χατζηδάκη για την εργασία, είναι ορισμένες από τις πολιτικές που ο Αλ. Τσίπρας θα «κατεδαφίσει» ως νεοφιλελεύθερα και εγκληματικά δημιουργήματα μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει ξανά τα ηνία της χώρας.

Στην θέση όσων θα καταργήσει, θα επαναφέρει στην Παιδεία την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ μόνο με το απολυτήριο Λυκείου και θα προβεί σε 20.000 προσλήψεις, στην Εργασία θα αυξήσει στα 800 ευρώ το κατώτατο μισθό, θα καθιερώσει το 35ωρο και θα αποκαταστήσει «το ιερό δικαίωμα στην απεργία», ενώ στην Υγεία θα προχωρήσει σε 10.000 διορισμούς υγειονομικών.

Σε κανένα ωστόσο σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε στα κόστη των μέτρων, τις πηγές εύρεσης των εσόδων, τις επιπτώσεις από την κατάργηση ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων, ούτε και στις συνέπειες που θα έχει για την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας, ο «ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εκ νέου», όπως είπε, κάτι που μεταφράζεται σε ανατροπή χρονοδιαγραμμάτων, απώλεια στόχων και πόρων ενός προγράμματος που έχει ξεκινήσει ήδη να τρέχει, ακόμη και στο σενάριο που οι Βρυξέλλες δέχονταν τον επανασχεδιασμό του, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο. 

Δημόσιο μάνατζμεντ σε μια συστημική τράπεζα

Από τις εξαγγελίες που ξεχωρίζουν, η αναφορά του στην αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη και στην επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας, χωρίς να εξηγηθεί ποιoς λόγος το επιβάλει. «Ανακτούμε μια συστημική τράπεζα με δημόσιο μάνατζμεντ», ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας περισσότερο παρά ποτέ εποχές 2015, υπονοώντας ότι αυτό υπαγορεύει η ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου στο τραpεζικό σύστημα, καθώς όπως είπε, οι τράπεζες δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουν μεταβιβάσει τα δάνεια σε funds. Κίνηση που συμπληρώνεται από σχέδιο για αναβάθμιση της αναπτυξιακής τράπεζας που θα προικοδοτηθεί με ρευστότητα για να διασώζει μεταξύ άλλων επιχειρήσεις και να τις κατευθύνει ξανά σε παραγωγική λειτουργία.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας σάλπισε από τη Θεσσαλονίκη την πολιτική αντεπίθεση που θα σηματοδοτήσει τη πολιτική αλλαγή, μίλησε για κοινό προοδευτικό μέτωπο, έκανε ανοίγματα στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι είναι προ των πυλών η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ έθεσε το δικό του εκλογικό δίλημμα απαντώντας στο δίλημμα του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος. Σταχυολογώντας τα κυριότερα από τα μέτρα του πακέτου Τσίπρα, προκύπτουν τα παρακάτω:

Παιδεία: Διορισμοί 20.000 εκπαιδευτικών

20.000 διορισμοί δασκάλων και καθηγητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος.

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.

Ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.

Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.

Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Υγεία : Προσλήψεις 15.500 υγειονομικών  

3 δισ χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Εξ αυτών, τα 2 δισ ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.

Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Εργασιακά : Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ 

Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου

Κατάργηση Νόμου Χατζηδάκη

Εγκαθίδρυση ισχυρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αποακτάσταση και διεύρυνση για τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας

Επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης

Ενίσχυση ξανά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Αποακτάσταση του Συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

Μεταρτοπή σε αορίστου χρόνου για τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Μειώση στο όριο των υπερωριών και κατάργηση στο θεσμό της υπερεργασίας

Αποκατάσταση και κατοχύρωση θεσμικά του δικαιώματος στην απεργία.

Πιλοτική εφαρμοή 35ώρου χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

Ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.

Ακρίβεια : Κατάργηση φόρων στα καύσιμα 

Στα μέτρα κατά της ακρίβειας ξεχωρίζει η δέσμευση για μηδενισμό σχεδόν του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης - θα καθιερώσουμε τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή που προβλέπει η ΕΕ, άρα θα τον μειώσουμε 93%- ενώ αντίστοιχες κινήσεις θα κάνει και με τους φόρους σε βενζίνη (μείωση 50%) και πετρέλαιο κίνησης (μείωση 20%).

Φορολογικά: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος

Από τις φορολογικές του εξαγγελίες ξεχωρίζουν η δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και μείωση προοδευτικά του συντελεστη για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ. Ταυτόχρονα προανήγγειλε την κατάργηση του τελους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος, τη χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης στους αγρότες δηλαδή σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές, καθώς επίσης τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές (προφανώς πέραν των ρυθμίσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση), κλπ.