Αυξάνονται οι «αρνητές του Ταμείου Ανάκαμψης» - Και η Σλοβενία στο πλευρό Ουγγαρίας, Πολωνίας

Αυξάνονται οι «αρνητές του Ταμείου Ανάκαμψης» - Και η Σλοβενία στο πλευρό Ουγγαρίας, Πολωνίας
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα

Υποστήριξη από την Σλοβενία βρήκαν Ουγγαρία και Πολωνία στο μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Κράτος Δικαίου.  

«Μόνο ένας ανεξάρτητος δικαστικός θεσμός μπορεί να αποφανθεί τι είναι Κράτος Δικαίου, όχι μία πολιτική πλειοψηφία», γράφει ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνες Γιάνσα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και στο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Βουδαπέστη και Βαρσοβία είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Την Τετάρτη, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι η Ευρώπη «χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να εκβιάσει τις χώρες που αντιτίθενται στην μετανάστευση».

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και, πλέον, και η Σλοβενία, κρατούν σε «ομηρία» τόσο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και το σχέδιο ανάκαμψης, η έγκριση των οποίων απαιτεί την ομοφωνία των 27, για να αποφύγουν την εφαρμογή του νέου μηχανισμού που προβλέπει την αποστέρηση των ευρωπαϊκών πόρων από τις χώρες που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές της Δημοκρατίας.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιπροσώπευσαν το 2019 το 4,48% του ΑΕΠ της Ουγγαρίας, με 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και πιστώσεις.

Το θέμα του βέτο θα συζητηθεί Πέμπτη, κατά την ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη κορυφής, η οποία επισήμως είναι αφιερωμένη στην κρίση της επιδημίας του κορονοϊού.