8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Αυξάνεται στα 663 ευρώ ο κατώτατος μισθός από σήμερα

Αυξάνεται στα 663 ευρώ ο κατώτατος μισθός από σήμερα
Φωτογραφία αρχείου

Σε ισχύ από σήμερα η ρύθμιση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ορίζεται στα 29,62 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη -σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού τότε- καθορίζεται, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 21 κρατών μελών της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού (11η με βάση τον ονομαστικό και 13η με βάση τα Ισοδύναμα Αγοραστικής Δύναμης). Στο διάστημα Ιανουαρίου 2020- Μαρτίου 2021, οι 18 εξ αυτών προχώρησαν σε ονομαστική αύξηση κατώτατου μισθού, ωστόσο μόνο σε 9 χώρες, η αύξηση υπερέβη το 2%.

Στο ενημερωτικό σημείωμα γίνεται ειδική μνεία και στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε της απόφασης, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού.