Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός- Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός- Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις που θα ισχύσουν για τον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, από το νέο έτος ο κατώτατος μισθός για τους υπαλλήλους αυξάνεται στα 663 ευρώ, ενώ με αναγωγή και των 14 μισθών, φτάνει στα 773,5 ευρώ. Επιπλέον, το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες θα ανέβει στα 29,62 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη -σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού τότε- καθορίζεται, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε σχέση με τη διαδικασία της πρόσθετης αύξησης του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου το 2022, ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Σημειωτέον ότι μεταξύ των 21 κρατών μελών της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού (11η με βάση τον ονομαστικό και 13η με βάση τα Ισοδύναμα Αγοραστικής Δύναμης). Στο διάστημα Ιανουαρίου 2020- Μαρτίου 2021, οι 18 εξ αυτών προχώρησαν σε ονομαστική αύξηση κατώτατου μισθού, ωστόσο μόνο σε 9 χώρες, η αύξηση υπερέβη το 2%. Στο ενημερωτικό σημείωμα γίνεται ειδική μνεία και στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε της απόφασης, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού.

Πως διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί με τις τριετίες

Οι ισχύοντες και οι νέοι μισθοί για άγαμους και έγγαμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες με τις τριετίες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.