Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στο Κραματόρσκ - Σχεδόν 700 νεκροί στο Τσερνίχιφ

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στο Κραματόρσκ - Σχεδόν 700 νεκροί στο Τσερνίχιφ

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση με πυραύλους Tochka-U στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στη βόρεια Ουκρανία. Ο συγκεκριμένος σταθμός χρησιμοποιείται από χιλιάδες ανθρώπους για να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες περιοχές.

Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Πάβλο Κιριλένκο, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 5 παιδιά, ενώ 96 τραυματίες νοσηλεύονται. 

Νωρίτερα ο ίδιος είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 39 νεκρούς και 87 τραυματίες.

Σε διαδικτυακή ανάρτησή του ανέφερε ότι στον νέο απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται άνθρωποι που υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά την μεταφορά τους σε νοσοκομείο και σε ιατρικά κέντρα.

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, που εδώ και εβδομάδες σφυροκοπείται από βομβαρδισούς ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης.
«Μπορώ να δώσω έναν κατά προσέγγιση αριθμό, 700 άτομα. Πρόκειται για στρατιώτες και άμαχους πολίτες», δήλωσε ο δήμαρχος Βλάντισλαβ Ατροσένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 80.000 έως 95.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε αυτή την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από το Κίεβο και η οποία είχε σχεδόν 300.000 ανθρώπους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μια πρώτη μεγάλη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στο Τσερνίχιφ την Πέμπτη μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από αυτή την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βλάντισλαβ Τσάους το πρωί.
Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο νέων ρωσικών βομβαρδισμών.
«Αεροπλάνα και πύραυλοι συνεχίζουν να πετούν πάνω από την περιοχή μας», είπε σε ανάρτηση του Telegram.

Ρωσία: Δεν παίρνει την ευθύνη για την επίθεση στο Κράματορσκ και κατηγορεί τους Ουκρανούς

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για την επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κράματορσκ στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που οι άμαχοι προσπαθούσαν να μεταβούν προς ασφαλέστερες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται μόνο από τον ουκρανικό στρατό και είναι παρόμοιος με εκείνον που έπληξε το κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ στις 14 Μαρτίου, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, σύμφωνα με το RIA.

23:09 Ουκρανία: 6.665 άμαχοι εγκατάλειψαν την Παρασκευή τις πολιορκημένες πόλεις

Συνολικά 6.665 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

23:07 Μακρόν: Η Γαλλία συλλέγει αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Γαλλία «συλλέγει αποδείξεις» για τα «εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους» στην Ουκρανία, όπου βιαιοπραγίες κατά αμάχων αποδίδονται στη Ρωσία, η οποία τις αρνείται.

«Ακόμη και λαμβάνοντας τις μέγιστες προφυλάξεις που οφείλω να λάβω» ως αρχηγός κράτους, «μπορώ να πω ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, συμπληρώνοντας ότι γάλλοι εμπειρογνώμονες - στρατιωτικοί και δικαστικοί - εστάλησαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες.

22:51 Τζεντιλόνι: Η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης απαιτεί κοινά χρηματοοικονομικά εργαλεία

Σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στο κεφάλαιο της ενέργειας και σε επιπλέον εργαλεία που πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη.

Με αναφορά στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «βρίσκονται στο τραπέζι και νέες δυνατότητες, όπως μέτρα που να αφορούν το πετρέλαιο», αλλά «πρέπει να εξακριβωθεί τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και να αποφευχθούν διχασμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

«Η μέχρι τώρα ευρωπαϊκή απάντηση ήταν σίγουρα θετική, με ενότητα, κυρώσεις και βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Από οικονομικής απόψεως, θεωρώ ότι πρέπει να εργαστούμε για να αποκτήσουμε κάποια επιπλέον εργαλεία, υπέρ της ενεργειακής μας αυτονομίας», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

22:43 ΕΕ: Τι περιλαμβάνει το πέμπτο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία - Στο στόχαστρο και οι κόρες του Πούτιν

Η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, ξυλείας, χημικών και άλλων προϊόντων περιλαμβάνεται στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

Η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα θα ισχύσει από τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και τα υπάρχοντα συμβόλαια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Όπως έγινε γνωστό, θα απαγορευτεί σε πολλά ρωσικά πλοία να πιάνουν σε λιμάνια της ΕΕ, ενώ θα απαγορευτούν όλες οι συναλλαγές με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της VTB.

Παράλληλα, η ΕΕ επέβαλε σήμερα Παρασκευή κυρώσεις στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τα ονόματα των οποίων συμπεριλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα», μαζί με εκείνα των περισσότερων από 200 προσώπων, κυρίως ολιγαρχών και διευθυντών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

22:26 Σίμσον (Επίτροπος Ενέργειας): Μέχρι το τέλος του 2022 να αντικατασταθούν τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου

Την εκτίμηση ότι αν παραδοθούν όλα τα έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκονται υπό σχεδιασμό για την περίοδο ως το 2030, τότε η εξοικονόμηση και προσθήκη παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) θα ισοδυναμεί με τον όγκο του αερίου που η ΕΕ εισάγει σήμερα από τη Ρωσία, διατύπωσε σήμερα, από τους Δελφούς, η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, με την ευκαιρία του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η κ. Σίμσον δεν απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο της ύπαρξης νέου χρηματοδοτικού σχήματος για τέτοια ενεργειακά πρότζεκτ, εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

Η Εσθονή Επίτροπος επανέλαβε ακόμα ότι τα αποθέματα του φυσικού αερίου επαρκούν για να καλύψουν τις -έτσι και αλλιώς- μειωμένες ανάγκες της θερινής σεζόν, ενώ για τον χειμώνα έχει ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να κρατήσουν γεμάτες τις αποθήκες αερίου.

Υπενθύμισε ότι ο στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το τέλος του 2022 να αντικατασταθούν τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρώπη. Αυτό θα επιδιωχθεί εν μέρει με αέριο από άλλες πηγές πλην Ρωσίας και εν μέρει αυξάνοντας την παραγωγή πράσινου αερίου και βιοαερίου, με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρακτικών εξοικονόμησης της κατανάλωσης ενέργειας.

22:25 Γαλλία: Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Γαλλία είναι έτοιμη «να προχωρήσει παραπέρα» και να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Ο Λεμέρ χαρακτήρισε την επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, «σφαγή» και είπε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει «να εντοπιστούν, να διωχθούν και ενδεχομένως να καταδικαστούν για αυτά τα εγκλήματα. Όσον αφορά τη Γαλλία, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περαιτέρω και να αποφασίσουμε την απαγόρευση του πετρελαίου και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι τα επόμενα βήματα και οι επόμενες συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε αυτό το ζήτημα της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε.

Ο Λεμέρ τόνισε ότι οι τρέχουσες κυρώσεις που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ ήταν πολύ αποτελεσματικές και «οι πιο βαριές από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

21:47 ΗΠΑ: Η Μόσχα ενδέχεται να επιστρατεύσει πάνω από 60.000 εφέδρους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να κινητοποιεί εφέδρους και θα μπορούσε να επιστρατεύσει περισσότερους από 60.000, αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο εν λόγω αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, συμπληρώνοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο πού θα σταλούν οι δυνάμεις αυτές.

21:35 Μπάιντεν: Η Ρωσία διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία» στο Κραματόρσκ

Για «φρικτή θηριωδία» κατηγόρησε τη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναφερθείς στο βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

«Η επίθεση σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό είναι μια νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία, πλήττοντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή και να πάνε σε μέρος που θα ήταν ασφαλείς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

21:16 Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό μαρασμό, η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον

Ταχύτερη εκκίνηση της προσπάθειας της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύθηκε να προσφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συναντησής του.

Παραδίδοντας στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει την αφετηρία για να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν θα δεχτούν ως υποψήφιο μέλος την Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «δεν θα είναι ως συνήθως θέμα ετών να σχηματιστεί αυτή η γνώμη, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα εβδομάδων». Από πλευράς του, ο Ουκρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει με απαντήσεις σε μια εβδομάδα.

Επιπλέον, υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία υπογράμμισε ότι «η Ρωσία θα πέσει σε οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική παρακμή, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρακολουθεί τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και να επιβάλει αυστηρότερες εάν χρειαστεί.

20:02 Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τη Σλοβακία για την αποστολή πυραύλων S-300 στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε σήμερα τις σλοβακικές αρχές που έστειλαν ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία, ώστε να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τη ρωσική εισβολή. Η εν λόγω δωρεά κατέστη δυνατή με την αποστολή τεσσάρων αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot από το ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

«Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου, ζήτησα από τη διοίκησή μου να συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθορίσει και να προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό τα σύγχρονα όπλα τα οποία χρειάζεται ώστε να προασπίσει τη χώρα του», προσθέτει σε ανακοίνωση.

19:54 Ουκρανός ΥΠΕΣ: Οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν 170 εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ και τους μετέφεραν στη Ρωσία

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, τους κράτησαν ομήρους στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση για τους ισχυρισμούς αυτούς από τους Ρώσους.

19:43 Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση στο Κραματόρσκ: Απαραίτητη η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων

Τη «μεγάλη θλίψη» του για την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στον ουκρανικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ζήτησε «επειγόντως το άνοιγμα» των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων.

«Αυτό το τραγικό συμβάν απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διασφάλιση της ασφαλούς απομάκρυνσης των αμάχων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

19:41 Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκταφή σορών από τον ομαδικό τάφο στη Μπούκα

Ιατροδικαστές ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούκα, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούκα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters.

18:09 Μακρόν: Αποτρόπαιη επίθεση στο Κραματόρκ - Αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού ανακοίνωσε η Βρετανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε μέσω του Twitter την «αποτρόπαιη» επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα του Κραματόρσκ, της Μπούτσα, της Μαριούπολης, του Χαρκόβου: παντού στην Ουκρανία, στηρίζουμε τις έρευνες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες που συνεχίζουν να φεύγουν, θα τις φιλοξενήσουμε στην Ένωσή μας, την Ένωση της ειρήνης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ως Ευρωπαίοι, επιβάλλουμε νέες κυρώσεις. Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία σε ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο», κατέληξε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Parisien» ο Μακρόν εξέφρασε επίσης τη λύση του για την «κατηγορηματική άρνηση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη που είχαν προτείνει η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «αδίστακτη» την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό και προειδοποίησε ότι «τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία» δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, 800 αντιαρματικούς πυραύλους και πυρομαχικά ακριβείας, καθώς και κράνη, διόπτρες νυκτός και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε σήμερα στην Μπούτσα, την μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

18:07 Στην Μπούκα Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί σήμερα στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούκα όπου θάφτηκαν δεκάδες αμάχοι που σκοτώθηκαν στις μάχες.

18:06 Μισέλ: Έκτακτη Σύνοδος και Κορυφής στις 30-31 Μαΐου για Ουκρανία και Ενέργεια

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 30-31 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο θα τεθεί η Ουκρανία, η Άμυνα και η Ενέργεια. 

«Όπως συζητήθηκε στις Βερσαλλίες και κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα στις 30 και 31 Μαΐου. Στην ατζέντα, κυρίως η Άμυνα, η Ενέργεια και η Ουκρανία», έγραψε ο Σ. Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

17:58 Τούρκος αξιωματούχος: Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν τη συνέχεια διαπραγματεύσεων στην Τουρκία

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία», γνωστοποίησε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, ενώ δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι απευθείας συνομιλίες έγιναν για τελευταία φορά στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και σε αυτές συζητήθηκαν «τα πιο ευαίσθητα θέματα» όπως η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. 

17:32 ΕΕ: Δεν θα συζητηθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Μισό δισ. για νέα προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία

Δεν θα συζητηθεί τελικά το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κατά την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη, Δευτέρα, ωστόσο αναμένεται να εγκριθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων από την Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το Reuters. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία θα συζητείτο στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, φαίνεται ωστόσο ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν θα βρεθεί στο «τραπέζι».

17:10 Η Ρωσία απελαύνει 45 Πολωνούς διπλωμάτες

«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» («Persona non grata» κήρυξε η Ρωσία 45 Πολωνούς διπλωμάτες, στελέχη της πρεσβείας και του προξενείου, σε απάντηση της απέλασης 45 Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.

Οι διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 13 Απριλίου.

Στα τέλη Μαρτίου η Βαρσοβία ανακοίνωσε την απέλαση «45 Ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες», με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης, απελαύνονται δύο Βούλγαροι διπλωμάτες από τη Μόσχα, μετά την απόφαση της Σόφιας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, τον Μάρτιο.

Η Βουλγαρία απέλασε 12 Ρώσους διπλωμάτες τον Μάρτιο και άλλον έναν τον Απρίλιο, για «δραστηριότητες ασύμβατες με το διπλωματικό καθεστώς» τους.

Ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της από τη Μόσχα κατόπιν των «μη διπλωματικών και αγενών» σχολίων που έκανε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σόφια.

16:27 Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε ισχυρές και αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο νέα δυτικά όπλα και χρειάζεται «ισχυρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας άξιες των «κοκτέιλ Μολότοφ» που είχε χρησιμοποιήσει η φινλανδική αντίσταση το 1939-40, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο φινλανδικό Κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέκρινε «εκείνους που μας κάνουν να περιμένουμε, να περιμένουμε τα πράγματα τα οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη, να περιμένουμε για τα μέσα να υπερασπιστούμε τις ζωές μας», καθώς το Κίεβο ζητά περισσότερα ισχυρά όπλα και πιο ισχυρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση.

«Χρειαζόμαστε όπλα τα οποία διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε.