Κράματορσκ: Με πυραύλους Tochka-U το χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό - 39 οι νεκροί

Κράματορσκ: Με πυραύλους Tochka-U το χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό - 39 οι νεκροί

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν σε χτύπημα με ρωσικό πύραυλο σήμερα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ που ήταν γεμάτος με ανθρώπους που εγκατέλειπαν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Sky News ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τέσσερα παιδιά ενώ φωτογραφίες από διεθνή πρακτορεία δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν είτε ένας είτε δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Tochka-U.

Περίπου 4.000 άνθρωποι - οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά - βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ όταν επλήγη σήμερα από ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Χονκαρένκο.

«Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν προηγουμένως οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην ανακοίνωσή τους. Στη συνέχεια προσέθεσαν: «Σύμφωνα με επιχειρησιακά στοιχεία, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στην επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ».

Την ίδια στιγμή, τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν βρισκόταν καθόλου ουκρανικός στρατός στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Ο Ζελένσκι είπε στο φινλανδικό κοινοβούλιο ότι περισσότεροι από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση και πρόσθεσε: «Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κράματορσκ, έναν συνηθισμένο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου βρίσκονταν απλοί άνθρωπο, δεν υπήρχαν στρατιώτες εκεί».

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

Ζελένσκι: Απάνθρωπο χτύπημα από τους Ρώσους

Ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτηση του στο Facebook, τόνισε:

«Οι εισβολείς χτύπησαν με πύραυλο Tochka-u τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου χιλιάδες ειρηνικοί Ουκρανοί περίμεναν την εκκένωση... Περίπου 30 σκοτώθηκαν, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αστυνομία και διασώστες βρίσκονται ήδη στο σημείο. Απάνθρωποι Ρώσοι δεν αφήνουν τις μεθόδους τους. Μη έχοντας τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι το κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθεί δεν θα σταματήσει ποτέ».

(Σκληρές εικόνες)

Δείτε την ανάρτηση του Ντμίτρο Κουλέμπα:

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Ρωσία: Δεν παίρνει την ευθύνη για την επίθεση στο Κράματορσκ και κατηγορεί τους Ουκρανούς

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για την επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κράματορσκ στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που οι άμαχοι προσπαθούσαν να μεταβούν προς ασφαλέστερες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται μόνο από τον ουκρανικό στρατό και είναι παρόμοιος με εκείνον που έπληξε το κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ στις 14 Μαρτίου, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, σύμφωνα με το RIA.