7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Μ. Θεμιστοκλέους: Αυτή είναι η φάση που επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς

Αυτή είναι η φάση που επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η φάση που επιταχύνουμε».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων που περιμένουμε, εξηγώντας ότι τον Μάιο «περιμένουμε κυρίως από την Pfizer πολύ μεγάλες παραδόσεις, δηλαδή 1,8 με 2 εκατ. δόσεις και αντίστοιχο ποσό και ίσως λίγο μεγαλύτερο περιμένουμε και τον Ιούνιο, περίπου δηλαδή 2,4 εκατ. δόσεις».

Για την Moderna είπε ότι «περιμένουμε 300 - 350.000 δόσεις και τους δύο μήνες και εκκρεμούν οι παραδόσεις από την Astrazeneca που τις υπολογίζουμε σε 500.000 κάθε μήνα. Για την Johnson & Johnson έχουμε ένα αντίστοιχο πλάνο που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, με 300.000 για τον Μάϊο και 900.000 για τον Ιούνιο».

«Εντός του Μαΐου θα ανοίξουμε την πλατφόρμα, ώστε οι νεότερες ηλικιακές ομάδες να μπορέσουν να εμβολιαστούν τον Ιούνιο» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι «η κατηγορία 30-39 που θα ανοίξει τη Μεγάλη Τετάρτη είναι με τη μορφή του fast lane, δηλαδή, της γρήγορης διαδικασίας, από τη στιγμή που έχουμε δόσεις εμβολίου Astrazeneca που δεν έχουν διατεθεί, ώστε αν άποιος ο οποίος δεν θέλει να περιμένει να μπορέσει να εμβολιαστεί νωρίτερα». 

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης σχετικά με το ποσοστό εμβολιασθέντων ανά ηλικιακή ομάδα ότι «η ηλικιακή ομάδα 75- 79 έχει ξεπεράσει το 70% του εμβολιασμού, στους άνω των 80 έχει εμβολιαστεί το 62% και με τα ραντεβού το ποσοστό θα ανέβει στο 65 -67%».

«Τα ποσοστά αυτά είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε», ανέφερε και τόνισε ότι «από εμάς γίνεται κάθε προσπάθεια να φτασουμε στο 100% σε αυτές τις ομάδες». 

Τέλος,για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι «υπάρχει μία σαφής μη προτίμηση στο εμβόλιο της  Astrazeneca και υπάρχει μία διστακτικότητα των πολιτών από τη στιγμή που για αρκετό χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα και αντικρουόμενες απόψεις». 

«Δεν υπήρχε μία ενιαία τακτική σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.», αναγνώρισε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας ότι «όλα αυτά, πολύ δικαιολογημένα δημιούργησαν αυτή την διστακτικότητα των πολιτών», όμως κατέληξε ότι ελπίζει «αυτή η διστακτικότητα να τελειώσει», αφού «τα εμβόλια είναι ασφαλή».